Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Bayers tegenoffensief focust op wetenschap

Met de vele rechtszaken die in de VS tegen Bayer lopen, heeft het bedrijf heel wat uit te leggen.

In de Europese Unie moet in 2022 opnieuw een beslissing worden genomen over de toelating van glyfosaat. Het Duitse chemiebedrijf Bayer vertrouwt er op dat die toelating er komt.

“Anders wordt de keuze gemaakt op basis van iets anders dan feitelijke wetenschap over de veiligheid van glyfosaat”, aldus Christophe Gustin van Bayer. Hij zei dat op een speciale bijeenkomst deze week waarop Bayer toelichting gaf op de gang van zaken rondom glyfosaat en Roundup.

Bayer heeft het tegenoffensief ingezet.
Bayer heeft het tegenoffensief ingezet.

Volgens Bayer tonen tientallen studies, en ook de toelating door wetgevende instanties, aan dat glyfosaat en Roundup volkomen veilig zijn en geen kanker veroorzaken. Dinsdag gaf het Amerikaanse milieuagentschap EPA bijvoorbeeld nog een bevestiging van eerdere bevindingen dat glyfosaat niet kankerverwekkend is.

Onder vuur

Desondanks staan Bayer, glyfosaat en Roundup onder vuur. Het aantal rechtszaken in de VS (VS) tegen Bayer omtrent dit onderwerp is opgelopen tot meer dan 13.000. Het heeft overduidelijk invloed op de beurskoers van het bedrijf.

De verdedigingsstrategie van Bayer is: blijven communiceren dat glyfosaat en Roundup veilig zijn. Precies zoals honderden wetenschappelijke studies aantonen en wetgevende instanties beamen met toelating van het product.

Het alsmaar oplopende aantal rechtszaken in de VS is grotendeels gebaseerd op de IARC-conclusie dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is

Volgens Bayer heeft onderzoek uit 2015 van het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek (IARC) – dat concludeert dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is – de algemene verwarring over het middel veroorzaakt.

“IARCs conclusie is niet consistent met de overweldigende consensus van regelgevende instanties en andere deskundigen over de hele wereld”, aldus Bayer. Het alsmaar oplopende aantal rechtszaken in de VS is volgens Bayer grotendeels ook gebaseerd op de conclusie van IARC.

Amerikaans rechtssysteem

Het aantal zaken zegt volgens Bayer niks over de veiligheid of kankerverwekkendheid van glyfosaat. Een Amerikaanse advocaat, aanwezig op de bijeenkomst, legde uit dat het Amerikaanse rechtssysteem zo werkt dat degene die een bedrijf aanklaagt geen financieel risico loopt.

De aanklager hoeft óf niets te betalen óf wint de zaak en krijgt een (hoog) bedrag. Advocaten beuren een deel van dit bedrag en dit is hun verdienmodel. Op de Amerikaanse televisie worden daarom reclamespotjes getoond van advocatenkantoren die mensen aanmoedigen naar de rechter te stappen.

Bayer hoopt dat wetenschappelijke studies het uiteindelijk winnen van de emoties

Het onderzoek van IARC en de eerste successen tegen Bayer worden hiervoor gebruikt. In twee zaken is Bayer nu schuldig bevonden door een jury en zou het hoge bedragen moeten betalen. Bayer gaat echter in hoger beroep.

De jury – bestaande uit zes of twaalf Amerikaanse burgers – die in eerste instantie de uitslag van de zaak bepaalt, is er niet in hoger beroep. In hoger beroep doen drie rechters uitspraak over de zaak, waarin documenten meer leidend zijn dan (eventuele) emoties van de jury.

Bayer hoopt dan ook dat de wetenschappelijke studies die het aandraagt over de veiligheid van glyfosaat het uiteindelijk winnen van de emoties.

Eén reactie

  • Hammie-G

    Ter ondersteuning van het standpunt van Bayer zie de website van US-EPA d.d. 30-4-2019 met de officiële review van glyfosaat (<>;)
    EPA bevestigt: “EPA has found no risks to public health from the current registered uses of glyphosate”.

Of registreer je om te kunnen reageren.