Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Agrico zet frauderende pootgoedteler uit coöperatie

Een frauderende pootgoedteler in Kruisland (N.-Br.) wordt in 2020 uit coöperatie Agrico gezet.

De teler moet oogst 2019 nog leveren aan Agrico. “Dat pootgoed zit immers al in de grond”, zegt directeur Jan van Hoogen. “We onderzoeken over meerdere jaren hoeveel licenties deze teler niet heeft betaald aan Agrico en gaan dat op hem verhalen.”

Minstens 250 ton ongecertificeerd pootgoed

De teler heeft bekend aan licentiewaakhond Breeders Trust, keuringsdienst NAK en aan Agrico dat hij ongecertificeerd Fontane-pootgoed heeft geleverd aan handelsbedrijf Zeeland Trade. Die heeft het pootgoed voorzien van vervalste NAK-certificaten en uitgeleverd aan vooral Belgische aardappeltelers. Het pootgoedbedrijf is met 350 hectare in omvang het grootste pootgoedteeltbedrijf van Nederland en is gevestigd in Kruisland (N.-Br.). Alleen van oogst 2018 gaat het om minstens 250 ton ongecertificeerd pootgoed.

Zo’n nestbevuiler hoort niet thuis in een coöperatie; de basis is onderling vertrouwen

De teler krijgt in 2020 geen areaal meer toegewezen van Agrico, zegt Van Hoogen. “De oogst van dit jaar moet hij leveren. We onderzoeken hoeveel pootgoed in voorgaande jaren is onttrokken aan onze pool. Dat wordt voorgelegd aan het bestuur, die het lid vervolgens gaat uitschrijven. Zo’n nestbevuiler hoort niet thuis in een coöperatie. De basis is onderling vertrouwen. Dat is zwaar geschonden en het is slecht voor het imago van alle Nederlandse pootgoed.”

Maatregelen tegen teler nog niet bekend

Agrico heeft de interne controles op orde, zegt van Hoogen. “We vergelijken de gegevens van proefrooiingen met wat werkelijk is geleverd. Als dat te veel afwijkt, volgt een controle bij de teler.” Keuringsdienst NAK heeft nog geen besluit genomen welke maatregelen tegen de teler worden genomen, zegt directiesecretaris Arjan Kroon. “Zo lang de aardappelen in de grond zitten, kan er niet veel mis gaan. We buigen ons nog over de maatregelen die we vanaf de oogst gaan nemen.”

Ook de NAK neemt deze fraude erg hoog op, zegt Kroon. “Deze teler heeft zeker3 jaar ongecertificeerd pootgoed in de handel gebracht. Dit is willens en weten de boel bedonderen. Daar tillen we heel zwaar aan.”

NAK: fraude speelt al paar jaar

NAK onderzoekt over meerdere jaren of er ongecertificeerd pootgoed in de handel is gebracht. Kroon: “We hebben ook vervalste certificaten gevonden van oogst 2016 en oogst 2017. Deze fraude speelt dus al een paar jaar. We kregen er dit voorjaar lucht van omdat ontvangers van pootgoed melding maakten van gemakkelijk scheurende certificaten. Verder zien de vervalsingen er uit als echte NAK-certificaten.”

Harde maatregelen tegen frauderende teler Noordoostpolder

Vorig jaar werd een pootgoedteler in de Noordoostpolder betrapt op het omkatten van consumptieaardappelen naar pootgoed. Deze teler moest het pootgoed van oogst 2018 nog leveren aan Agrico en wordt aan het eind van dit boekjaar uit de coöperatie gezet. Deze teler kreeg voor dat teeltjaar extra strenge keuringen van de NAK aan zijn broek. Kroon kan niet zeggen of deze 2 fraudegevallen incidenten zijn of het topje van de ijsberg. “Maar ik vermoed dat het incidenten zijn. Fraude op zo’n grote schaal is moeilijk verborgen te houden. We hopen dat telers en ontvangers van pootgoed extra alert zijn op dit soort misstanden.”

Eén reactie

  • leendert124

    Ik neem aan dat deze teler niet uitbetaald wordt voor oogst 2019.

Of registreer je om te kunnen reageren.