Akkerbouw

Achtergrond

ABN-Amro verwacht prijsdruk bij tarwe

De tarweprijs blijft komend seizoen onder druk staan.

Dat komt omdat de productie groter is dan de vraag, constateert ABN-Amro in een rapport over de tarwemarkt. De vraag naar tarwe blijft komend seizoen (2019/2020) op niveau, schrijft senior-econoom Casper Burgering. “De menselijke consumptie van tarwe en de vraag vanuit de diervoerindustrie groeien met zo’n 2% op jaarbasis. De productie neemt echter met 4% toe. Het verschil in groeitempo tussen vraag en aanbod zorgt er voor dat de mondiale voorraden met bijna 4% groeien naar een record. Mondiaal blijft de beschikbaarheid van tarwe daarmee goed en dat zorgt voor prijsdruk.”

Grootte van voorraden

De grootte van de voorraden heeft veel invloed op de tarweprijs. Burgering: “Als voorraden toenemen, brengt dat meer prijsdruk en vice-versa. Doordat de voorraden hun relatief hoge niveau behouden, blijft de tarweprijs relatief laag. Wij gaan er van uit dat de tarweprijs in 2019 en 2020 licht herstelt. Een zwakkere dollar heeft een prijsopdrijvend effect.”

EU grootste producent

De EU, China, India en Rusland produceren gezamenlijk ongeveer 60% van alle tarwe in de wereld. De grootste producent is de EU met een aandeel van 20% in de wereldproductie van tarwe. China volgt de EU op de voet met een aandeel van 17%. Vorig jaar was vooral de droogte in de EU een groot probleem, stelt Burgering. “Daardoor kromp de EU-productie met 9%, maar dit waren uitzonderlijke omstandigheden. Voor komend seizoen verwacht de International Grains Council weer normale omstandigheden. Daardoor stijgt de tarweproductie in de EU komend seizoen met 8%. In Rusland stijgt de productie met 11% iets harder, terwijl in China en India de tarweproductie krimpt.”

Russische export

Rusland en de EU exporteren veel tarwe, terwijl China en India hun geoogste tarwe vooral voor eigen gebruik inzetten. De Russische export van tarwe blijft komend jaar stabiel, ondanks de goed oogst. Burgering: “Dit komt deels doordat de competitiviteit van Russisch tarwe afneemt bij een relatief hoge prijs. Desondanks blijft Rusland komend seizoen voor de vierde maal op rij de grootste exporteur van tarwe ter wereld, met een aandeel van 20% in de totale export.”

Of registreer je om te kunnen reageren.