Akkerbouw

Achtergrond

Uienexport in laatste week maart beliep 10.000 ton

De Nederlandse uienexport bedroeg in week 13, de laatste week van maart, iets meer dan 10.000 ton.

Dat blijkt uit de jongste, voorlopige gegevens van GroentenFruit Huis. Dat was ruim 2.000 ton minder dan in de voorgaande week. Het totaalvolume dat in de eerste 3 kwartalen van het uien-exportjaar 2018/2019 de grens over is gegaan, komt hiermee uit op 718.000 ton. Dat is 231.000 ton minder dan de export in dezelfde periode van het vorige uien-exportseizoen.

Groot verschil in exportvolume

Ten opzichte van seizoen 2016/2017 is het 125.000 ton minder. Het grootste deel van dit ongebruikelijk grote verschil in exportvolume is ontstaan in het derde kwartaal. De periode na de jaarwisseling. De gemiddelde export per week viel terug naar gemiddeld 11.000 ton, tegen plusminus 20.000 ton vorig jaar en 18.000 ton in 2017. De oorzaak moet gezocht worden in de hoge prijzen die de uien dit seizoen moeten opbrengen, na een erg kleine oogst.

Europese aangelegenheid

In het afgesloten derde kwartaal is de vraag hoofdzakelijk een Europese aangelegenheid. Duitsland en Groot-Brittannië waren in de jongste week van rapportage goed voor een derde van de uienexport. Ook ging een derde naar andere Europese bestemmingen, de rest naar verder gelegen landen in onder meer Afrika. Uitgaande van een schatting voor export beschikbare uienvolume van dit seizoen à 750.000 ton, moet de bodem van de voorraad inmiddels zichtbaar zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.