Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs maakt pas op de plaats

De tarweprijs blijft stabiel, mais wordt goedkoper. De handel wacht af wat het groeiseizoen gaat brengen.

De graanhandel maakt even een pas op de plaats. Zo rond half april kan de weegschaal nog naar 2 kanten uitslaan. Houd de droogte aan dan komen de opbrengsten serieus in gevaar. Het Franse marktbureau Stratégie Grains meldt dat de tarwe en gerst in Europa last beginnen te krijgen van watertekort en heeft de oogstprognoses al verlaagd.

Maar als het deze maand toch gaat regenen in Europa, dan is er nog tijd genoeg voor de graangewassen om een beste opbrengst te geven. Want de tarwe is goed uit de winter gekomen en rap aan het groeiseizoen begonnen, dankzij het warme weer in februari. Bayer CropScience meldde in de eerste tarwemonitoring van dit seizoen dat de wintertarwe in Nederland 2 weken voorloopt op vorig voorjaar, terwijl dat groeiseizoen ook al vroeg begon.

De afwachtende houding bij de handel is te zien op de termijnmarkt in Parijs. Het eerst aflopende termijncontract voor tarwe (mei 2019) sloot vrijdag 12 april op € 189,25 per ton. De tarweprijs duwt al wekenlang tegen de grens van € 190 aan, maar komt er niet doorheen. Eerst kijken wat het groeiseizoen verder oplevert, is blijkbaar het devies van de handel.

De tarwenotering krijgt wel steun van de goed lopende export vanuit de EU. Die is flink aangetrokken nu Rusland te duur is geworden voor de grote importeurs. Egypte kocht in de laatste aankooptender 180.000 ton tarwe uit Roemenië en 60.000 ton uit Oekraïne. Het Franse tarweschip dat niet gelost mocht worden in Egypte vanwege een te hoog gehalte aan de schimmel moederkoren, is na een nieuwe test toch in orde bevonden door de fytosanitaire autoriteiten in Egypte.

De maisprijs zakt door het droge weer wel in Parijs. Vanwege het droge weer kan de mais snel worden gezaaid. Dat geeft meer kans op een goede oogst. Het eerst aflopende maiscontract (juni 2019) zakte vrijdag dan ook naar € 167,50. Dat is 1,6% lager dan de vrijdag ervoor. Het is bij mais de laagste juninotering in ruim een maand. De notering voor de nieuwe maisoogst (november 2019) schommelt al weken rond € 171.

Op de termijnmarkt in Chicago daalden vorige week de tarwe- en maisnoteringen. De eerst aflopende contracten (mei 2019) zakten bij tarwe 0,7% en bij mais 0,4%. Ook het maiscontract voor de nieuwe oogst (december 2019) schommelt al maanden rond hetzelfde niveau. De wateroverlast in het Midwesten maakt de graanhandel in de VS blijkbaar nog niet erg nerveus. Ook daar is het devies: eerst kijken wat het groeiseizoen verder oplevert.

Of registreer je om te kunnen reageren.