Akkerbouw

Achtergrond

Tarwemarkt is in een impasse

De zaai-activiteiten in de VS zijn ernstig belemmerd door slecht weer.

Er is aanzienlijke vertraging voor de zomertarwe, het ergst in 20 jaar. Er is bovendien nog niet veel zicht op verbetering.

Droogte in Europa

In Europa heeft men juist meer te stellen met droogte. In het Oosten, met name Hongarije, Bulgarije en Roemenië heeft het wintergewas er last van, terwijl het al onder minder goede omstandigheden is ingezaaid. Ook is het te droog op het Iberisch schiereiland. In Frankrijk en Duitsland staat de tarwe er redelijk tot goed voor. In Rusland en Oekraïne zijn de weersomstandigheden nog steeds gunstig. Dat laatste heeft wel drukkend effect op de tarwenoteringen van de termijnmarkt in Chicago, maar de eerder genoemde weerproblemen in de VS en de EU gaan tegenwicht bieden.

Export trekt aan

De tarwe-export van de EU heeft lange tijd achtergelegen op die van vorig jaar, maar is in de afgelopen maand een stuk aangetrokken. Er zijn tenders binnengehaald van meerdere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Vooral aankopen van Algerije hebben de handel voor de EU, in het bijzonder Frankrijk, gestimuleerd. Ook het gegeven dat de Russische tarwe-export is gekalmeerd als gevolg van geslonken voorraden en verhoogde prijzen speelt mee.

Index op hetzelfde niveau

Ten aanzien van de prijs is er op de fysieke markt niet veel beweging. De tarwe-index voor de wereldmarkt van de International Grains Council blijft al 2 weken op nagenoeg hetzelfde niveau hangen. De noteringen van Groningen, Rotterdam, Goes, Middenmeer en Emmeloord gaan op en neer met een marges van hooguit € 3,00.

Prognose: stabiel

Meer informatie over de prijzen van granen vindt u in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.