Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Prognose goede oogst drukt graanprijzen

De graanprijzen staan onder druk. In de afgelopen week daalden de telersprijzen met 3 tot 4 euro.

Het is een combinatie van resterende voorraden, de te verwachten oogst en het verbruik. Al deze drie factoren dragen bij aan een grotere eindvoorraad als het seizoen eind juni afloopt. De vooruitzichten voor de komende oogsten zijn gunstig wat betreft de productie. Ze staan er goed voor, met name in Rusland en Oekraïne, waar men denkt boven het vijfjarig gemiddelde uit te komen. Ook de zaai-activiteiten verlopen er gunstig.

Druk op de markt

Weliswaar zijn het voorlopig nog schattingen, maar het geeft druk op de markt. Minder gunstige weersomstandigheden in de VS en droogte in delen van Europa bieden momenteel onvoldoende tegenwicht. Niettemin, de stand van de wintertarwe in de VS begint te verbeteren, maar is nog zeker niet optimaal. Verder ligt in de VS het inzaaien van de zomertarwe (en ook andere gewassen) nog achter op schema.

Niet veel verschillen tarwe en gerst

Doordat de termijnprijzen dalen hebben die ook een drukkend effect op de fysieke markt. Partijen in de markt zijn beducht dat de voorraad van de oude oogst moet meedingen met de nieuwe, waarvoor de prijzen nu al lager staan. De ontwikkelingen qua prijs verschillen niet veel tussen tarwe en gerst. Gerst heeft in januari en februari al een flinke daling doorgemaakt, na lang op een ongebruikelijk hoog niveau te hebben gestaan. De gevolgen van de Afrikaanse varkenspest voor de Chinese varkenssector zorgen nu ook voor terugval van de vraag naar soja en mais.

Prognose: prijsdaling

Eén reactie

  • breukers1

    Kan niet vaak genoeg herhaald worden!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.