- AkkerbouwAchtergrond

Planning aardappelen poten tot op de minuut

Vooral op de zwaardere gronden en op grote bedrijven wordt het aantal werkbare dagen in het voorjaar beperkt door de vochttoestand. Schaalvergroting dwingt akkerbouwers om de beschikbare dagen maximaal te benutten. Hoe? Door tot op de minuut te plannen.

De mechanisatietrend bij het poten van aardappelen wordt gekenmerkt door het streven naar verhoging van de arbeidsprestatie (ha/manuur) door verschillende taken te combineren in 1 man-machine-combinatie. Het succes van deze benadering wordt echter begrensd door 2 factoren: het gewicht van de combinatie uit het oogpunt van bodemverdichting en de output van de combinatie (ha/uur).

  • Aardappelen poten bij Novifarm in de Hoeksche Waard. Om sneller te kunnen rijden bij poten, wordt in een aparte werkgang het pootbed 4,5 meter breed klaargelegd. - Foto: Peter Roek

    Aardappelen poten bij Novifarm in de Hoeksche Waard. Om sneller te kunnen rijden bij poten, wordt in een aparte werkgang het pootbed 4,5 meter breed klaargelegd. – Foto: Peter Roek

  • Aardappelen poten bij Oude-Tonge (Z.-H.). Juist op grote bedrijven gaat het er om met een minimum aan machines de werkbare dagen maximaal te benutten. - Foto: Fred Libochant

    Aardappelen poten bij Oude-Tonge (Z.-H.). Juist op grote bedrijven gaat het er om met een minimum aan machines de werkbare dagen maximaal te benutten. – Foto: Fred Libochant

HWodKa checkt as-applied pootkaart

Om een beter beeld te krijgen te krijgen van tijdsaspecten van het poten heeft de stichting Hoeksche Waard op de Kaart (HWodKa) de data die bij een zogenoemde as-applied pootkaart horen, nader bekeken. As-applied betekent ‘zoals toegepast’, dus hoe precies de pootmachine zijn geplande taak heeft uitgevoerd. Het is een beoordeling achteraf.

Lees: ‘Bij robotiseren wordt vooraf plannen belangrijker’

Uit de data kan de teler onder meer de rijsnelheid en de tijd benodigd voor het keren en vullen afleiden. Ook maken de becijferingen gedetailleerd duidelijk hoezeer grote rechthoekige percelen uit capaciteitsoogpunt in het voordeel zijn bij vergelijking met kleinere, niet rechthoekige of veelhoekige percelen.

Lees het complete verhaal in de digitale Boerderij nr. 30 van 24 april 2019, met conclusies van HWodKa en de uitkomsten van berekeningen samengevat in 5 schema‘s.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin