Akkerbouw

Achtergrond

Markt voor fritesaardappelen iets actiever

De Belgapom-noteringen werden vrijdag 12 april met belangstelling tegemoet gezien, met de abrupte daling met € 5,00 ineens van de vorige week nog vers in de gedachten.

De Belgen maakten ditmaal een pas op de plaats, met alleen een wijziging van de marktstemming voor Bintje van ‘flauw’ naar stabiel.

Lees verder onder de grafiek.

Vlotte handel goede kwaliteit aardappelen

Er zit dus maar een minieme opwaartse beweging in volgens de Belgen. Dat is in Nederland anders. Hier is de markt voor fritesgeschikt lang kalm geweest, met weinig transacties, maar er lijkt nu wat meer leven in de brouwerij te komen.

PotatoNL gaf donderdag wel € 0,25 verlaging aan voor fritesgeschikt categorie 1, voor levering in Nederland, België en Duitsland. Dat is onder meer vanwege de snellere achteruitgang van aardappelen van de oogst 2018 ten opzichte van een ‘normaal’ jaar. Het gewas is fysiologisch gezien weken ouder dan gebruikelijk. Goede kwaliteit aardappelen gaan echter vlot weg, tegen iets betere prijzen. De categorie 2, voor de betere kwaliteiten werd € 1,25 duurder (€ 31-34). Er komt meer vraag naar goede export- en wasserijgeschikte aardappelen en aardappelen voor de verse frietproductie (Agria’s).

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.