Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Laatste uien worden snel duurder

Het aanbod uien is aardig aan het opdrogen. Ook de kwaliteit wordt minder.

Dat uit zich vooral in schot, maar ook komt zogezegd de temperatuur erin. Er wordt door telers opgeruimd. Het zet wat druk op de markt. Weinig telers zullen het met hun nog opgeslagen uien tot het einde van het seizoen kunnen uitzingen.

Stevige prijzen

De beschikbare volumes kwaliteitsuien zijn echter heel klein. Er worden stevige prijzen voor gerealiseerd, ook voor levering op termijn, want vraag is er nog wel. Middenmeer verhoogde woensdag de noteringen met € 2 tot € 3 per 100 kilo. De grootste stijging was die voor de middel-grove. Emmeloord meldt een vaste markt en geeft noteringen door met een sterkere verhoging, van € 3,50 tot € 4. Een kanttekening is hier op zijn plaats: de verhoging is in Emmeloord vrijwel geheel voor de bovenkant van de prijzen, als gevolg van veel variatie in de gedane transacties. De bandbreedte in de Emmeloord-notering voor grof is inmiddels liefst € 15,00 (€ 40-55). Voor rode uien lijkt ondanks een vaste markt de top bereikt, de prijzen blijven voor die categorie ongewijzigd, met een bovenkant van € 55 voor middel-grof en € 60 voor grove uien, in een bandbreedte van € 10.

Handjevol bedrijven

Weken achtereen met hoge inkoopprijzen en onvoldoende uien om veel te kunnen exporteren, zorgen ervoor dat nog maar een handjevol bedrijven uien sorteert. Het is voor de meeste financieel niet meer haalbaar. De hoge inkoopprijs van grove uien à € 40 tot € 55 is moeilijk terug te verdienen.

Prognose: prijs stijgt

Eén reactie

  • info36

    Wat een gelul dat hoge inkoopprijzen niet meer terug zijn te verdienen. Als je in de groothandel uien koopt betaal je tegen een euro per kg. Volgens mij toch marge genoeg. Vroeger gebeurde het meer dat uien een gulden per kg waren, toen hoorde je er niemand over. Waarom moeten landbouwproducten altijd voor niets aangeboden worden?

Of registreer je om te kunnen reageren.