Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

IGC: wereldvoorraad graan raakt verder op

De wereld gaat in het nieuwe seizoen opnieuw meer graan verbruiken dan oogsten.

Daardoor moet de wereld de graanvoorraad verder aanspreken om aan de behoefte te voldoen. De wereldwijde graanvoorraad zakt aan het eind van het nieuwe seizoen 2019/2020 naar 588 miljoen ton. Dat is een krimp van 23 miljoen ton en de kleinste graanvoorraad in 5 jaar, meldt de International Grains Council (IGC) in het nieuwste graanrapport.

Wereldproductie graan

Kleine voorraden hebben een prijsondersteunend effect omdat tegenvallers in de oogst minder goed kunnen worden opgevangen. De wereldproductie aan graan groeit in 2019/2020 met 2% naar 2.178 miljoen ton. Maar het verbruik stijgt ook 2% naar een nieuw record van 2.201 miljoen ton.

Ook dit seizoen 2018/2019 is een krap graanseizoen, stelt de IGC, een organisatie van graanexporterende en importerende landen. De productie van 2.128 miljoen ton blijft ver achter bij het verbruik van 2.165 miljoen ton. Daardoor krimpen de wereldwijde graanvoorraden dit seizoen met maar liefst 37 miljoen ton.

Maisoogst blijft achter

De grote veranderingen doen zich vooral voor op de maismarkt, blijkt uit de gegevens van de IGC. De maisoogst blijft ver achter bij het verbruik. Daardoor krimpt de wereldwijde maisvoorraad dit seizoen met 26 miljoen ton en volgend seizoen met nog eens 37 miljoen ton. Bij tarwe zijn vraag en aanbod veel meer in balans. De tarwevoorraad krimpt dit seizoen met 6 miljoen ton maar groeit volgend seizoen met 10 miljoen ton, verwacht de IGC.

Eén reactie

  • haverboer1

    Het groeiseizoen moet nog beginnen maar de geleerden weten al wat we gaan oogsten.
    En maar proberen de prijs naar beneden te praten.

Of registreer je om te kunnen reageren.