Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Graanmarkt is in mineur

Tarwe en mais werden vorige week goedkoper. En de vooruitzichten zijn niet goed voor de graantelers.

Vorige week verliep niet best voor de graantelers. De tarweprijzen staan wereldwijd onder druk, zowel op de termijnmarkten als op de fysieke markten. De daling bij de maisnoteringen is minder, maar die staan al op een laag peil. De oorzaak is de goede oogstverwachtingen voor het nieuwe seizoen 2019/2020. Er kan natuurlijk nog van alles gebeuren. Dat heeft 2018 wel geleerd. Tot en met mei was het nat en koud in Europa, maar daarna viel geen regen meer tot augustus. Dat dreef de graanprijzen omhoog.

Weinig tarwe uitgewinterd

Sinds begin dit jaar is echter een prijsdaling ingezet, omdat er weinig tarwe is uitgewinterd in Europa en rond de Zwarte Zee. De inzaai van zomergraan verloopt in deze landen voorspoedig, en er valt op tijd een buitje om het gewas aan de groei te krijgen. Ook in de Verenigde Staten staat het graan er inmiddels goed bij na een moeilijke start.

Canada verwacht een flinke groei (+4%) van het tarweareaal, omdat akkerbouwers koolzaad links laten liggen vanwege de lage prijzen. Die zijn weer een gevolg van de ruzie tussen China en Canada over de arrestatie vorig jaar van topvrouw Meng Wanzhou van het Chinese bedrijf Huawei.

Op de termijnmarkt in Parijs sloot het tarwecontract dat in mei afloopt vrijdag op € 183,50. Dat is weliswaar gelijk aan vrijdag de week ervoor. Maar de handel in dit contract loopt straks af. Voor het septembercontract wordt € 10 minder betaald, namelijk € 173,25.

Prijzen op wereldmarkt dalen

Op de wereldmarkt zijn de prijzen ook gedaald. De International Grains Council (IGC) berekende vrijdag een prijsindex voor tarwe van 175 punten, gebaseerd op noteringen wereldwijd (100 = prijs januari 2000). Dat is 2,2% lager dan vrijdag een week eerder. De IGC-prijsindex voor mais zakte vorige week 2,3%.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) noteerde vorige week € 195,50 per ton voertarwe. Dat is de laagste tarweprijs sinds eind juli vorig jaar. De RVO-notering voor mais van € 175 is de laagste sinds begin dit jaar.

Verdere daling tarwenotering verwacht

De vooruitzichten zijn niet geweldig voor de graantelers. Analisten van de Rabobank verwachten een verdere daling van de tarwenotering in Chicago tot en met het tweede kwartaal van dit jaar. Pas daarna kan een licht herstel optreden, meldt de Rabo-analisten in een nieuw graanrapport.

Eén reactie

  • el

    Goed nieuws voor de vee en varkens houderij!

Of registreer je om te kunnen reageren.