Akkerbouw

Achtergrond

Geringe uienexport in eerste week april

De Nederlandse uienexport bleef in de eerste week van april steken op amper 7.000 ton.

Dat blijkt uit de jongste, voorlopige cijfers van GroentenFruit Huis. In de periode vanaf de jaarwisseling tot en met de verslagweek 14 bleef de uienexport ruim 120.000 ton achter bij de vergelijkbare periode vorig jaar.

Hoge prijzen

Dat wordt toegeschreven aan de hoge prijzen dit uienseizoen en aan de krapte wat betreft Nederlandse uien. Het verloop van de uienexport volgt grofweg dezelfde curve als die van vorig jaar, maar op basis van veel kleinere volumes. In januari bleef verwachte seizoensmatige toename van de vraag binnen de EU zelf uit, die kwam daarna wel op gang.

Duitsland en Groot-Brittannië grootste afnemers

De bestemmingen van de uien waren in week 14 nog steeds vooral landen binnen de EU, met als voornaamste Duitsland en Groot-Brittannië, samen goed voor 2.260 ton, bijna een derde van het totaal. Van de landen overzee was Mauretanië de voornaamste bestemming, daar ging ruim 830 ton uien heen.

Of registreer je om te kunnen reageren.