Akkerbouw

Achtergrond

Genoeg pootaardappelen voor groei consumptieareaal

Oogst 2018 leverde weinig pootaardappelen. Toch zijn er genoeg beschikbaar door ook klasse B en bovenmaat te poten.

Door de matige oogst van vorig jaar valt het niet mee voldoende pootaardappelen te krijgen. Toch lijkt het gewenste areaal wel gepoot te worden, blijkt uit een rondgang langs de aardappelbedrijven.

Aardappelconcern Avebe meldt dat telers met een meerjarig contract doorgaans hun bestelde pootgoed hebben ontvangen. Maar wat daarna overbleef, was beperkt, zegt een woordvoerder. “Voor telers die op wachtlijsten stonden, moesten we soms schuiven in rassen. De minder courante maten worden ook gebruikt.”

Er wordt een beetje geschoven met rassen, maar er is wel voldoende pootgoed beschikbaar om de verwachte groei van het aardappelareaal in te vullen. - Foto: Ruud Ploeg
Er wordt een beetje geschoven met rassen, maar er is wel voldoende pootgoed beschikbaar om de verwachte groei van het aardappelareaal in te vullen. - Foto: Ruud Ploeg

Dat is ook het geval in de consumptieteelt. Volgens secretaris Hylke Brunt van de vereniging van aardappelverwerkers (Vavi) wordt een beetje geschoven met rassen, maar is wel voldoende pootgoed beschikbaar om de verwachte groei van het aardappelareaal in Noordwest-Europa mogelijk te maken. “Nu worden ook pootaardappelen geplant die in normale jaren niet als pootgoed worden vermarkt, zoals B-klasse met een pok of beschadiging, en afwijkende maten.”

Arealen blijven groeien ondanks kleinere oogst in 2018

Handelshuis HZPC oogstte vorig jaar 17% minder pootgoed dan het meerjarig gemiddelde, zegt directeur Gerard Backx. “Maar we hadden wel een iets groter areaal, en het knolaantal was hoger. Dat compenseert een deel van het tekort. Daarnaast is veel bovenmaat als pootaardappel verkocht en ook klasse B. Uiteindelijk leidt de 17% kleinere opbrengst tot een kleine 10% minder verkopen in tonnen.”

Volgens Backx heeft de matige opbrengst van 2018 vooral impact buiten Europa. “Buiten Europa kun je veel minder compenseren met bovenmaten en klasse B. Voor de verwerkende industrie hadden we meer areaal gepland. Ik verwacht dat er dan ook genoeg pootgoed is voor een uitbreiding van het areaal consumptieaardappelen in Europa.”

Een mooi en warm voorjaar houdt het aantal problemen beperkt

Ook directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico verwacht dat het gewenste aantal hectares dit voorjaar de grond in kan. “De kleine pootgoedoogst van vorig jaar wordt opgevuld met B-pootgoed en bovenmaat. Alleen voor klasse B gaat het al om zo’n 30.000 ton in Nederland. Daar kun je zo’n 15.000 hectare mee poten.”

Weinig klachten over fusarium- of erwiniaproblemen

Over de kwaliteit van de pootaardappelen zijn de meningen wat verdeeld. De federatie van organisaties van aardappeltelers in Noordwest-Europa (NEPG) waarschuwde onlangs dat fusarium een probleem is door de warmte in het groeiseizoen en droogte tijdens het rooien. Ook Agrico-directeur Van Hoogen meldt klachten over fusarium. “Maar niet extreem veel. De kwaliteit is beduidend beter dan in voorjaar 2016 en 2018. Zeker vanuit de bestemmingen overzee hebben wij tot nu toe erg weinig klachten ontvangen.”

Ook de vereniging van verwerkers (Vavi) verwacht minder na-opkomstklachten, zegt secretaris Brunt. “De gedachte is dat we, zoals altijd na een droge herfst, minder klachten hebben omdat we minder problemen met erwinia verwachten.”

HZPC-directeur Gerard Backx noemt het aantal klachten in lijn met voorgaande jaren. “Als je al het pootgoed nodig hebt, wil je iedere partij afzetten die redelijk en acceptabel is. Dat verhoogt het risico op ontevreden klanten, maar tot op heden zijn daar niet meer klachten uit voortgekomen. Een mooi en warm voorjaar houdt het aantal problemen beperkt.”

Avebe noemt de kwaliteit van het pootgoed een uitdaging, zegt een woordvoerder. “Net als elders in de sector is de kwaliteit bij zetmeelaardappelen een uitdaging.”

Of registreer je om te kunnen reageren.