Akkerbouw

Achtergrond

Frankrijk geschokt, weer suikerfabrieken gesloten

Onlangs sloot Südzucker 2 fabrieken in Frankrijk. Nu doet Franse coöperatie Cristal Union hetzelfde.

Opeens gaat het hard met de afbraak van de suikerindustrie in Frankrijk. Na de aankondiging begin maart dat het Duitse Südzucker 2 fabrieken in dat land sluit, is nu bekend geworden dat de tweede bietencoöperatie van het land – Cristal Union – na de komende campagne eveneens 2 fabrieken op slot zet.

Dat komt extra hard aan, omdat één van de getroffen vestigingen – in Bourdon – de oudste suikerfabriek van het land is. In die fabriek worden al sinds 1835 bieten verwerkt. Tegenwoordig nog van ruim 420 telers.

Suikerbieten worden geladen in Frankrijk.
Suikerbieten worden geladen in Frankrijk.

Sluitingen komen hard aan

Régis Chaucheprat, voorzitter van de regionale afdeling van de Confédération Generale des planteurs de Betteraves CGB, reageert aangeslagen. “Hoewel we enkele moeilijke seizoenen achter de rug hebben, zijn bieten een essentieel gewas voor onze boeren. Zowel uit economisch als agronomisch oogpunt.”

“Sluiting van onze fabriek voelt als verraad. Zeker omdat we ons nog geen 10 jaar geleden bij de coöperatie hebben aangesloten. Cristal Union is gebouwd op het principe van solidariteit tussen de coöperatie en haar leden.”

We kunnen niet accepteren dat een suikerfabriek in een zo productieve regio gaat verdwijnen

Ook de sluiting van de suikerfabriek in Toury is hard aangekomen bij die bond van bietentelers. Niet in het minst, omdat die vestiging het hoogste rendement van heel Frankrijk draait. “We kunnen niet accepteren dat een fabriek in een zo productieve regio gaat verdwijnen”, zegt Chaucheprat’s collega Alexandre Pelé.

In beide regio’s is direct het idee geopperd om de suikerfabrieken zelfstandig voort te zetten en zo in te spelen op de groeiende vraag naar lokale producten. Dat idee heeft Cristal Union direct al verworpen.

Sector zwaar getroffen

Cristal Union is net als Südzucker en haar Franse dochter Saint-Louis Sucre zwaar getroffen door het wegvallen van de suikermarktordening in de EU. Die werd gevolgd door een zware crisis in de internationale suikerwereld.

“Het einde van de quotering en de overproductie in de wereld hebben een unieke situatie geschapen”, zegt bestuursvoorzitter Olivier de Bohan van Cristal Union.

Het bericht dat juist een Franse coöperatie Franse fabrieken sluit, plaatst de regering in Parijs voor een moeilijk dilemma

“De markt is zelden zo slecht geweest waardoor alle suikerproducenten negatieve resultaten boeken. Voor Cristal Union was dat vorig jaar voor het eerst in haar geschiedenis ook het geval”, aldus de Bohan.

De coöperatie telt nu nog 10 suikerfabrieken en verwerkte afgelopen campagne 14,2 miljoen ton bieten tot 1,5 miljoen ton suiker, 1,8 miljoen hectoliter alcohol en 280.000 ton gedroogde pulp. Cristal Union is daarmee het vierde suikerbedrijf van Europa en derde op het gebied van bio-ethanol.

Moeilijk dilemma

Het bericht dat een Franse coöperatie Franse fabrieken sluit, plaatst de regering in Parijs voor een moeilijk dilemma. Minister van landbouw Didier Guillaume stond kort geleden nog op z’n achterste benen toen het Duitse Südzucker aankondigde 2 fabrieken in ‘zijn’ Frankrijk te sluiten.

“Het is onaanvaardbaar dat Frankrijk wordt overvallen door een brutale oplossing waarover niet overlegd is en die de noodzakelijke herstructurering van Südzucker moet ondersteunen”, zei de minister toen namens meerdere collega’s.

Guillaume ontbood de Duitse directie destijds al snel op zijn ministerie om dat standpunt nog eens te onderstrepen. Na het lange paasweekeinde heeft de bewindsman zich nog niet uitgelaten over de aankondiging van het ‘eigen’ Cristal Union.

Of registreer je om te kunnen reageren.