Akkerbouw

Achtergrond

Bayer: beschuldigingen Monsanto Papers onterecht

Het is onzin dat Monsanto als ghostwriter optrad voor wetenschappers, aldus het Duitse bedrijf.

De beschuldigingen aan het adres van Bayer naar aanleiding van de zogenoemde ‘Monsanto Papers’ zijn onterecht. Dat stelde de Duitse chemiereus in een speciale bijeenkomst voor journalisten dinsdag in Brussel.

Chemiereus Bayer weerlegt beschuldigingen Monsanto Papers.
Chemiereus Bayer weerlegt beschuldigingen Monsanto Papers.

Uit de Monsanto Papers, interne documenten van Monsanto die een federale rechtbank in 2017 openbaar maakte, zou blijken dat Monsanto – nu Bayer – op dubieuze wijze haar op glyfosaat gebaseerde herbicide Roundup verdedigd heeft.

Volgens de mails trad Monsanto ten minste één keer als ghostwriter op voor gerespecteerde wetenschappers. Onzin, volgens Bayer. Het is volgens het bedrijf geheel volgens de vastgestelde procedure dat bedrijven hun eigen producten onderzoeken om ze toegelaten te krijgen.

Daaropvolgend heeft Bayer wetenschappers gevraagd het onderzoek van Bayer over glyfosaat te reviewen en te publiceren. Dan zou geen sprake van ‘ghost-writing’ zijn.

Niet kankerverwekkend

Ook zou een toxicoloog van Monsanto in 2003 een mail geschreven hebben dat niet gezegd kan worden dat Roundup niet kankerverwekkend is. Ook deze passage is totaal uit z’n verband gerukt, aldus Bayer.

De uitspraak in de mail ging over een bepaalde studie die gericht is op mogelijke kankerverwekkendheid. Deze studie was niet uitgevoerd voor de samenstelling Roundup waardoor op basis van deze studie wetenschappelijk gezien niet gezegd kon worden dat Roundup niet kankerverwekkend is, zo legde een medewerker van Bayer uit.

Vandaag de dag zijn zoveel studies beschikbaar over Roundup dat Bayer nu met zekerheid zegt dat Roundup geen kanker veroorzaakt, zo voegde hij hier aan toe.

Bayer heeft te maken met veel ophef over glyfosaat, mede door de vele rechtszaken over het product die op stapel staan in de VS. Ook de dubieuze Monsanto Papers doen Bayer geen goed. Mede om deze redenen is Bayer actief bezig met het communiceren van de veiligheid van glyfosaat.

Aandeelhouders in opstand

De reactie van Bayer komt op een moment dat aandeelhouders van het bedrijf in opstand komen. Dat liet een ingewijde onlangs aan persbureau Bloomberg weten.

De aandeelhouders stemden vorige week tegen een decharge voor topman Werner Baumann en het bestuur, wat neerkomt op een motie van wantrouwen. De raad van commissarissen van Bayer bleef wel achter Baumann staan.

Roundup is inzet van veel rechtszaken, sinds de fusie van Monsanto is al € 35 miljard aan beurswaarde verdampt

De aandeelhouders vragen zich vooral af of Baumann de risico’s van de overname van Monsanto en dan met name van onkruidverdelger Roundup wel goed heeft ingeschat. Dat middel is inzet van veel rechtszaken in de VS en kan Bayer veel geld kosten. Sinds de fusie met Monsanto is al € 35 miljard aan beurswaarde verdampt.

Carolien Kloosterman en Eric Beukema

Of registreer je om te kunnen reageren.