Akkerbouw

Achtergrond

Vastere stemming op de uienmarkt

De uienmarkt is in een week tijd omgeslagen van rustig naar heel levendig.

Er is veel gehandeld en vastgelegd. Toenemende vraag voor leveringen binnen Europa zelf, waar al lang op werd gewacht, krikt het aantal transacties op. De toename van de vraag is vooral in Europa zelf aan de orde, doordat de beschikbaarheid uit eigen voorraad terugloopt. Europa vraagt in het algemeen om de betere kwaliteiten. Daaraan kan niet worden voldaan met bijvoorbeeld Chinese of Egyptische uien. Nieuw-Zeelandse uien komen binnenkort wel op de markt, maar dat is een normale gang van zaken en is opgenomen in planningen. Deze volumes kunnen niet gezien worden als alternatief voor de opgetreden extra vraag.

Houdbaarheid en kwaliteit

Verwerkers zonder voorraad durven weer wat makkelijker te kopen. Voor verkopers weegt mee dat het aspect houdbaarheid en kwaliteit een grotere rol gaat spelen en er wordt ook verkocht om voorraad te verzilveren. Vorige week zakten de noteringen op de beurs Emmeloord immers. Aan de andere kant: aantrekkende handel heeft die prijsdaling nu weer gecompenseerd. Vooral de fijnere en de middelmaat uien gaan voor meer geld weg. Voor levering in april/mei gelden hoge prijzen van € 50. De telersprijzen stijgen sneller dan de baalprijs. De handel wordt sterk beïnvloed door speculanten en een beperkte groep aanbieders met serieuze voorraad. Het evenwicht tussen vraag en aanbod is bij de huidige hoge prijzen wankel.

Prognose: vaste markt

Of registreer je om te kunnen reageren.