Akkerbouw

Achtergrond

Sturm snijdt in kosten met bodempotentiekaarten

Akkerbouwbedrijf Sturm bouwt verder op de ervaringen van vorig jaar met precisielandbouw.

De variabele toediening van bodemherbicide wordt van alleen in de uien uitgebreid naar wortelen en witlof. Bij aardappelen gaat de pootafstand gevarieerd worden op basis van de potentie van de grond en de potentie van het pootgoed.

Dronebeelden van bladmassa

De stikstofoverbemesting van aardappelen en misschien ook die in de wortelen gaat gebaseerd worden op dronebeelden van de bladmassa. Net als de variatie in dosering van loofdoodmiddelen in aardappelen. Ook met de drone wordt gekeken naar waar precies in de suikerbieten distelplekken staan, om ze pleksgewijs te spuiten. De nieuw aangeschafte, gedragen Amazonespuit kan per dop aan- en uitschakelen.

Bodempotentiekaart

Anders dan in het eerste jaar van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) vervangen bij Sturm dit jaar een bodempotentiekaart van toeleverancier Van Iperen en een brandstofkaart uit de eigen trekker de bodemscan. De bodempotentiekaart wordt gemaakt op basis van open bronnen en is goedkoper dan een bodemscan.

Lees verder onder de foto

Max Sturm: "Wat precies de variatie in de pootafstand wordt, weten we nog niet. Het gaat om het aantal verwachte stengels, dus van de potentie van de grond en die van de poter." - Foto's: Jan Willem Schouten
Max Sturm: "Wat precies de variatie in de pootafstand wordt, weten we nog niet. Het gaat om het aantal verwachte stengels, dus van de potentie van de grond en die van de poter." - Foto's: Jan Willem Schouten

€ 0 tot € 30 per hectare

Het maken van de kaart kost € 0 tot € 30 per hectare, afhankelijk van de hoeveelheid afgenomen middel. Daarna kost een account voor het online TT+-concept € 300 per perceel. Max Sturm: “Dat is dan inclusief de begeleiding en voor aardappelen ook de bijbehorende kiemproeven van het pootgoed. We gaan om variabel te kunnen poten onze pootmachine aanpassen. De afgifte van de poters gaan we met een hydromotor met sensor aansturen in plaats van mechanisch vanaf de verkruimelrol van de pootcombinatie. Wat precies de variatie in de pootafstand wordt, weten we nog niet. Het gaat om het aantal verwachte stengels, dus van de potentie van de grond en die van de poter. Wat de pootafstand wordt gaan we met Van Iperen afspreken.”

Hogere, uniformere opbrengst aan Innovator fritesaardappelen

De goede benutting van bodem- en pootgoedpotentie moet uiteindelijk leiden tot een hogere, uniformere opbrengst aan Innovator fritesaardappelen. Max: “En doordat we nu met de machine variabel kunnen gaan poten, kunnen we precies aan het begin van de rij beginnen met aardappelen weg te leggen. Dat bespaart op onze percelen ongeveer 1% pootgoed. Dat scheelt 1.200 kilo per jaar à 50 cent per kilo = € 600/jaar.”

Lees verder onder de foto

Om variabel te kunnen gaan poten wordt de mechanische aandrijving van de pootelementen vervangen door een hydraulische.
Om variabel te kunnen gaan poten wordt de mechanische aandrijving van de pootelementen vervangen door een hydraulische.

Brandstofkaart

Het tweede aanvullend alternatief voor de bodemscan is de kaart op basis van variatie van het brandstofverbruik bij de grondbewerking. Het idee is dat waar de grond zwaarder is, de grondbewerking zwaarder gaat en daarmee het brandstofverbruik hoger. “Deze winter zijn we er achtergekomen dat onze New Holland-trekker dat al lang kan met SBG-terminal”, vertelt Max.

Isobus-kabel

“We hebben die T6.160 AC al 3 jaar. Het enige wat we misten, was een Isobus-kabel van enkele tientjes of misschien 100 euro, nodig om de trekker aan de terminal te verbinden. Zo kun je veilig en goedkoop met precisielandbouw beginnen. Uit TT+ blijkt dat er veel overeenkomst is tussen brandstofkaart en bodempotentiekaart. Ook onze nieuwe Steyer 6165 CVT kan die brandstofkaarten maken.”

Lees ook: Sturm: leverancier precisielandbouw moet meer risico dragen

Ook aan de slag met precisielandbouw? Meld je aan voor NPPL 2020

Of registreer je om te kunnen reageren.