Akkerbouw

Achtergrond

Prijsdaling van de grovere uien

De activiteiten op de uienmarkt blijven heel beperkt.

De telersbeurs Goes zal zeker tot april blijven noteren, maar er is de laatste weken in Zeeland sprake van erg weinig transacties. De vrees is dat er prijstechnisch een neerwaartse spiraal ontstaat.

Prijspeil vasthouden

In Goes zakten dinsdag de noteringen voor de fijne en middelgrote uien met gemiddeld anderhalve tot 1 euro per 100 kilo. De terugval gaat dus nog niet erg hard. Het prijspeil vasthouden is voor alle marktpartijen van belang. De exporteurs, verwerkers en sorteerders hebben partijen uien duur ingekocht en zitten niet te wachten op verdere druk op hun – vaak al negatieve – marges.

Baalprijzen middelgrote uien onder druk

De baalprijzen voor de middelgrote uien staan namelijk ook wat onder druk. De eindafnemers stabiliteit bieden, is dus van belang omdat die niet een tot twee weken na aankoop tot de conclusie komen dat ze de uien ook voor minder hadden kunnen kopen. Dat remt de animo.

Inkopen bij de boer kan nog, al is dat in Zeeland onderhand afgelopen. Bij de boeren in de Flevopolders en Noord-Nederland ligt nog wel een aardig volume, daar zijn de uien nog niet op.

Cashen

Er gaan nu telers afscheid nemen van partijen om te kunnen cashen, de noteringen van de beurs Emmeloord zakten. De prijsdaling was vooral aan de bovenkant van de notering en het sterkst bij de grove sortering, met € 3,00 terugval. In die categorie stond de relatief hoge prijs al wat langer onder druk.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.