Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Minder vraag trok gerstprijs omlaag

De gerstprijzen stonden begin van het jaar nog op erg hoog peil, in verhouding tot tarwe en mais. De beschikbaarheid was matig, na een krappe oogst zijn in de tweede helft van vorig jaar de prijzen omhoog geschoten tot een niveau ver boven die van mais en zelfs boven die van voertarwe. Daar is ondertussen flink de klad in gekomen.

De vraag naar gerst vanuit de voersector is sterk teruggelopen, doordat werd gegrepen naar goedkopere alternatieven. De huidige noteringen in Nederland en buurlanden zijn met 15 tot 20% gedaald. Wereldwijd ging er volgens de gerstindex van de International Grains Council 13% af.

Het prijspeil van begin maart 2018 komt in beeld. Een prijsdrukkende factor is de teruggelopen vraag uit het Midden-Oosten en vooral China. China heeft in de afgelopen 3 jaar de import van veevoergrondstoffen c.q. tarwe, mais, soja en gerst al teruggeschroefd, omdat er een begin is gemaakt met interen op de gigantische voorraden. Daarbij komt als actuelere invloed de malaise in de varkenssector, die een drukkend effect heeft op het verbruik van veevoer. Dat scheelt in de vraag naar soja en, in wat mindere mate, gerst.

Wereldwijd veel gerst verwacht

Niettemin is het Oekraïne dit seizoen tot nog toe gelukt om in totaal 2,2 miljoen ton gerst te exporteren, bijna een vijfde meer dan in dezelfde periode vorig seizoen. Het is als met de tarwe-exporten van Rusland, er zijn vrij goede prognoses voor de komende oogst, doordat het gewas de winter bijzonder goed is doorgekomen. Rem op de export om reserves veilig te stellen, is dan niet nodig.

Ook uit andere delen van de wereld is meer gerst op komst, met name uit Zuid-Amerika. Daardoor is ook meer en goedkopere gerst uit Frankrijk op de markt. Onder invloed van toenemend aanbod kan de gerstprijs nog verder zakken, maar het tempo daarvan kalmeert. De prijs is inmiddels op ongeveer hetzelfde niveau gekomen als dat van mais.

Prognose: prijsdruk.

Eén reactie

  • tinusje

    zal nog verder zakken helaas.....

Of registreer je om te kunnen reageren.