Akkerbouw

Achtergrond 7 reacties

Graanramingen zijn nauwkeurig, ook in extreem 2018

De eerste prognoses voor de tarweoogst in 2019 zijn al weer verschenen, terwijl de tarwe op het noordelijk halfrond pas aan het begin van het groeiseizoen staat. Op het zuidelijk halfrond moet de tarwe nog worden gezaaid. Het roept altijd de vraag op of zo’n vroege prognose zin heeft. Er kan immers nog veel gebeuren tijdens het groeiseizoen.

Toch blijken vroege marktprognoses best nauwkeurig. Zelfs in een extreem jaar als 2018 zitten marktanalisten er uiteindelijk maar een paar procent naast. Zo maakte de wereldvoedselorganisatie FAO in mei 2018 voor het eerst een schatting van de tarweoogst voor de wereld van 747 miljoen ton. Dat is volgens de FAO uiteindelijk 728 miljoen ton geworden. Dat scheelt 2,5%.

Meest nauwkeurige schatting van International Grains Council

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde ook in mei 2018 de eerste raming van 748 miljoen ton. Dat is uiteindelijk 733 miljoen ton geworden, een verschil van 2,0%. De International Grains Council (IGC) maakte over het extreme jaar 2018 de meest nauwkeurige schatting. De organisatie van graanlanden kwam al in maart 2018 met een schatting van 741 miljoen ton, hetgeen uiteindelijk 735 miljoen ton werd volgens de IGC. Daarmee zat de IGC er slechts 0,8% naast.

Hoge voorspellende waarde

Nu is het bij graan zo dat een kleine verandering in de productie een groot effect heeft op de prijs, vanwege de inelastische vraag. Mensen blijven graan kopen, ook als het duur wordt en bij lagere prijzen gaan ze nauwelijks extra graan verbruiken. Daarom is het zo belangrijk dat prognoses een hoge voorspellende waarde hebben. Zelfs in een extreem jaar als 2018 brengen de FAO, de IGC en het USDA het er niet slecht van af.

Stijging van 4% in 2019

Voor 2019 zijn ook alweer de eerste prognoses verschenen. De FAO voorspelde vorige week dat de wereld 757 miljoen ton tarwe gaat produceren in het nieuwe seizoen 2019/2020, vooral door de sterke groei van het areaal in Europa. Ook is de tarwe in Europa en rond de Zwarte Zee goed de winter doorgekomen. Dat zou een stijging betekenen van 4,0% ten opzichte van de wereldproductie van dit seizoen. De IGC verwacht een productie van 751 miljoen ton tarwe. Dat is 2,2% meer dan dit seizoen. Het USDA komt pas in mei met de eerste prognose voor 2019/2020. Ook al zijn het nog voorbarige voorspellingen, telers en handelaren kunnen op basis van deze prognoses uitgaan van een stijging van de tarweproductie.

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  Onvoorstelbaar dat die prognoses zo goed kloppen. Op de dag dat ik mijn gewassen ga oogsten op mijn eigen percelen wijkt mijn voorspelling nog wel meer dan 10% af.

 • farmerbn

  Wie controleren deze cijfers? Zijzelf?

 • tinusje

  graanprijzen gaan dus fors onder druk komen met 2,2% meer areaal en zachte winter...

 • stocksterhorn1

  Ieder jaar in februari/maart slaan de prognoses voor overvloedige oogsten ons om de oren. Dat is niets dan succesvolle marketing van alle partijen die gebaat zijn bij een lage graanprijs. Gelukkig zitten ze er soms helemaal naast en kan de boer iets verdienen. Zullen het trouwens de satellieten zijn die deze recente nauwkeurige prognoses mogelijk maken? Ik ga er vanuit dat deze beelden nauwkeurig worden geanalyseerd.

 • breukers1

  Men doet zich al jaren op rij het uiterste best om de prijzen na de winter, in de aanloop naar voorjaar en zomer, naar beneden te analyseren. Alle mogelijke argumenten( al of niet terecht) worden daar voor uit de kast gehaald. Alleen de grote, potentiele, afnemers hebben met dit soort info het meeste baat. De producent wordt nerveus en week gemaakt om maar vast te verkopen... Naar mijn mening is in deze: De beste info is geen info.

 • aardappelboer

  Begrijp ook niet waarom wij verplicht zijn om deze gegevens aan te leveren, voor ons heeft het alleen een negatief effect. Het is alleen in het belang van de industrie. Waarom weigeren we niet massaal het invullen met ondersteuning van belangenbehartigers??

 • farmerbn

  Overheden willen voldoende en zo goedkoop mogelijk voedsel. Als je premie wilt ontvangen moet je aangeven wat je gaat produceren. Zo zijn de regels maar het zou inderdaad beter zijn als die aangifte niet meer moet. Daarom ook niet meedoen met andere data-vergaring in de toekomst. Komt alleen ellende van.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.