Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Graanprijzen verder omlaag

Dit jaar begint met dalende graanprijzen. Dat komt omdat de eerste voortekenen voor het nieuwe seizoen wijzen op een grote productie.

2019 begint teleurstellend voor de graantelers. Vooral de laatste twee weken dalen de tarwe- en maisprijzen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteerde vorige week € 198 per ton voertarwe. Dat is 6% lager dan begin dit jaar. De International Grains Council (IGC) startte dit jaar met een prijsindex voor tarwe van 196 punten, gebaseerd op 10 tarwenoteringen verspreid over de wereld. Vrijdag berekende de IGC een tarwe-index van 189 punten. Dat is 4% lager dan begin dit jaar.

Ook op de termijnmarkten in Parijs en Chicago kan de tarweprijs niet het niveau van begin dit jaar handhaven. Het meicontract sloot vrijdag in Parijs op € 183,75. Dat is maar liefst 11% lager dan op 2 januari. In Chicago staat het meicontract zelfs 14% lager dan begin januari.

Lees verder onder de grafiek.

Export tarwe door Rusland

De malaise op de tarwemarkt heeft 3 oorzaken.

  1. De vraag is wat minder dan gebruikelijk. Dat komt omdat tarwe duurder is dan vorig jaar. RVO noteert nu € 198 voor tarwe. Dat is weliswaar minder dan begin dit jaar, maar nog wel altijd € 24 meer dan een jaar geleden.
  2. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor het nieuwe seizoen 2019/‘20 goed. Het voorjaar was vroeg begonnen in Europa en rond de Zwarte Zee is vrijwel geen winterschade te zien in de tarwe. Daarom worden de oogstverwachtingen voor de Russische oogst voortdurend naar boven bijgesteld. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat uit van een Russische tarweoogst van 72 miljoen ton, maar het Russische ministerie van landbouw spreekt al van 75 miljoen tot wellicht 80 miljoen ton. Als het groeiseizoen niet te veel tegenzit, gaat Rusland opnieuw veel tarwe exporteren in het nieuwe seizoen. Dat drukt zwaar op de tarweprijzen in de EU en de VS, omdat die de concurrentie met de goedkope Russische tarwe moeilijk aan kunnen door de goedkope roebel.
  3. Wat ook meespeelt is dat de Europese Commissie en analisten een groei van het tarweareaal verwachten in de EU. Het gewas is een stuk populairder bij de akkerbouwers, dankzij de betere prijzen dan vorig jaar.

Lees verder onder de grafiek.

Maisprijzen

De druk op de maisprijzen is veel minder dan bij tarwe. De IGC-prijsindex voor mais staat met 180 punten nu op hetzelfde niveau als op 2 januari. RVO noteert nu € 176 per ton, slechts € 1 minder dan begin dit jaar. Op de termijnmarkten staat de maisprijs wel meer onder druk. Parijs noteert voor het junicontract € 168,50. Dat is 8% minder dan begin dit jaar. In Chicago is mais 5% goedkoper dan begin januari.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Laatste reacties

  • farmerbn

    Krachtvoerprijzen dus ook mooi naar beneden.

  • Mooi voor de varkensboeren

Of registreer je om te kunnen reageren.