Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt somber gestemd door oogstprognoses

Vooral groeiscenario’s in de oogstprognoses zijn debet aan een weinig optimistische stemming op de internationale graanmarkt.

Op de termijnmarkten is de handel in tarwe nu kalm, in afwachting van het WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw over de wereldwijde situatie op de agrarische markten. Op de termijnmarkt in Chicago stegen de prijzen van de tarwecontracten zelfs iets.

Tarweprijs fysieke markt daalt wereldwijd

De prijzen op de fysieke markt zijn wereldwijd sterk gedaald. Volgens de indexen van de International Grains Council is er in de afgelopen maand een daling van de tarweprijzen geweest met 6%. De prijs van gerst stond ten opzichte van tarwe en vooral mais op relatief hoog peil, maar heeft een neerwaartse inhaalslag gemaakt, er ging 12% af. In absolute cijfers: de EU-voertarweprijs zakte sinds de eerste week van januari met € 20,50 per ton, de EU-voergerst prijs met € 32,50.

China kopt fors minder

Een belangrijke reden voor de mineurstemming op de gerstmarkt is de sterke terugval van de aankopen door China. Deze is ten opzichte van vorig jaar (9 miljoen ton) vrijwel gehalveerd. China heeft veel graan in voorraad en heeft doordat de Afrikaanse varkenspest er heeft huisgehouden minder behoefte aan extra voergerst. Ook soja is overigens minder aangekocht door de Chinezen, met name in de VS, waar een handelsoorlog mee wordt gevoerd.

EU exporteert minder graan

De graanexporten vanuit de EU liggen achter bij die van vorig jaar. Er is minder beschikbaar geweest, bovendien zorgde Rusland voor sterke concurrentie voor de EU en de VS. In het lopende seizoen heeft Rusland stevig kunnen uitvoeren. De Russen hebben de buitenlandse valuta hard nodig, bovendien is er minder noodzaak om grote reserves aan te houden.

De oogstverwachting is er goed, na een gunstig verlopen winter. Recente prijsdalingen hebben de Franse tarwe wel weer interessanter gemaakt, waardoor de uitvoer een opleving krijgt, geeft de landbouweconomische site Agritel aan.

Prognose: tarweprijs onder druk

Of registreer je om te kunnen reageren.