Akkerbouw

Achtergrond

Graan in EU te duur voor export

De Europese Unie exporteert minder graan dan vorig seizoen, maar begint de achterstand wel in te lopen. Een goedlopende export ondersteunt de graanprijzen in de EU.

In de periode van 1 juli (de start van dit graanseizoen) tot en met 31 december 2018 exporteerde de EU 15,5 miljoen ton graan. Dat is 19% minder dan dezelfde periode vorig seizoen. Dat komt door de slechte oogst, stelt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). “Daardoor is graan duurder geworden in de EU. Rusland en Oekraïne hebben goed geoogst. Rusland had ook nog veel tarwe op voorraad liggen van de zeer grote oogst in 2017. Grote importeurs kochten graan in Rusland en Oekraïne. Alleen Roemenië kon wel eens wat leveren, maar dat land zit niet in de eurozone.”

Kleinere achterstand

Van 1 juli 2018 tot en met 24 maart 2019 verscheepte de EU 21,1 miljoen ton graan aan derde landen. Dat is 11% minder dan dezelfde periode in het vorige seizoen. De EU verkleint de achterstand ten opzichte van vorig seizoen, constateert de RVO.nl-woordvoerder. “Dat heeft 2 oorzaken. De Russische roebel en de Oekraïense grivna zijn duurder geworden ten opzichte van de euro. Dat maakt Europees graan aantrekkelijker voor importeurs. Daarnaast hebben Rusland en Oekraïne eerst het graan geëxporteerd dat dicht bij de havens ligt. Nu moeten ze het verder weg halen, waardoor hun transportkosten stijgen.”

Slechte oogst

Door de slechte oogst moet de EU meer graan importeren. Volgens de RVO.nl kocht de EU van 1 juli 2018 tot en met 24 maart 2019 totaal 22,4 miljoen ton graan in derde landen. Dat is 28% meer dan dezelfde periode vorig seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.