Akkerbouw

Achtergrond

Brazilië onzekere factor in suikermarkt

Verkleind areaal gaat de komende jaren de suikerproductie in de EU drukken.

Daarbuiten is het beeld wisselvallig. Voor het komende suikerseizoen is te voorzien dat de suikerproductie er toeneemt, maar er spelen verschillende zaken die dit binnen afzienbare tijd weer kunnen wijzigen. Om te beginnen heeft India recent de prognose voor de suikeropbrengst van de lopende campagne 2018-2019 weer naar boven bijgesteld. Het land stevent zelfs af op een nieuw productierecord, van 32,6 miljoen ton.

Wankel evenwicht

In Brazilië is de situatie in wankel evenwicht. Slechts enkele raffinaderijen zijn inmiddels begonnen met verwerking van suikerriet voor het seizoen 2019-2020, meldt instituut Cepea. In veel regio’s is in de eerste weken van maart het veldwerk onderbroken door regen. Prognoses gaan weliswaar uit van meer suikerproductie, er is ook meer grondstof beschikbaar, maar recente verhogingen van de brandstofprijzen in Brazilië kunnen uitpakken ten gunste van ethanolproductie.

Onderhandelingen met VS

Wat die tendens weer kan tegenwerken is de uitkomst van overleg tussen Brazilië en de VS over hun onderlinge handel. Brazilië wil graag heropening van de Amerikaanse markt voor Braziliaans vlees, na 2 jaar sluiting vanwege hygiëne-problemen. Brazilië wil ook onderhandelen over de uitbreiding van de quota voor levering van suiker tegen gereduceerd importtarief, aldus marktanalyse van Agritel. Afhankelijk van de uitkomst zou Brazilië weer ethanol kunnen gaan betrekken uit de VS. Dat drukt dan weer de binnenlandse productie ten gunste van de suikerfabricage.

Prijs ruwe suiker

De prijs voor het meicontract 2019 voor witte suiker, op de suikertermijnmarkt in Londen zakte de laatste 2 weken wat weg. Na recente verliezen herstelde de prijs van ruwe suiker op de beurs in New York, dankzij optimisme over het lopende handelsoverleg tussen de VS en China, met gunstig effect voor de prijs van olie en afgeleid daarvan de prijs van ruwe suiker voor ethanol.

Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.