Akkerbouw

Achtergrond

Bijgestelde uienexport toch nog schraal

De Nederlandse uienexport is in de tweede helft van het exportseizoen uiterst matig.

Dat blijkt uit de jongste, voorlopige cijfers van GroentenFruit Huis, die gaan tot en met de zevende week van 2019. De uitvoer bedroeg vooralsnog 10.335 ton. In week zes was het volume ruim 9.100 ton, nog steeds weinig, maar aanvankelijk zelfs bijna 2.000 ton lager geraamd.

Afzet uien gehalveerd

Al met al is sinds de jaarwisseling de afzet van uien in het buitenland ongeveer de helft ten opzichte van beide voorgaande seizoenen. In week zeven waren Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Israël de voornaamste bestemmingen, met aankoop van respectievelijk 1.160, 1.380 en 1.400 ton. Dat Israël zoveel Nederlandse uien invoert is te danken aan slechte eigen oogst, dit is uitzonderlijk.

Duitsland neemt flink meer uien af

Duitsland neemt het gehele seizoen al meer Nederlandse uien af dan gewoonlijk, ongeveer het dubbele van de hoeveelheid in het vorig exportjaar. In de eerste weken van 2019 is de uienstroom naar deze bestemming flink toegenomen. Andere landen in de EU zijn minder aan de markt dan verwacht werd. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk verloopt stabiel en is tot nog toe ongeveer gelijk aan die van vorig seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.