Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelprijzen bewegen maar minimaal

De handel in aardappelen is kalm, overigens met voldoende transacties voor alle noteringen.

Veel prijsbeweging is er niet, het blijft hangen rond een prijs van € 30 tot € 31, afhankelijk van ras en bestemming. Agria zakte iets, de export loopt wat moeilijker momenteel, maar alles gaat wel op.

Markt in België roerloos

De markt in België is roerloos. PCA gaf dinsdag 12 maart wederom onveranderde prijzen te zien. Voor de Challengers en Fontanes geldt dat vraag en aanbod met elkaar in evenwicht zijn. Bintje doet nog steeds € 27,50 tot € 30 maar de stemming voor dat ras is in de afgelopen maand gewijzigd van prijshoudend in rustig. Belgapom beoordeelt de markt voor Bintje zelfs als flauw, maar laat de notering ongemoeid. Deze is sinds 11 januari niet meer gewijzigd.

Verschuivingen in eigen land

In eigen land geeft PotatoNL iets meer verschuivingen te zien, zelfs verlagingen, al is dat een zaak van sprongen met hooguit een euro, zonder de ondergrens van € 30 te doorbreken.

Kopers houden zich op de vlakte

De kopende partijen in de fysieke aardappelmarkt houden zich zoveel mogelijk op de vlakte, om ondanks gebrek aan grondstof prijsstijging te voorkomen. In de achter ons liggende maand is de European Processing Potato Index zelfs gedaald, met bijna een euro. Deze index, het niveau voor ‘cash settlement’, is hoofdzakelijk gedrukt door de daling van de gemiddelde prijs voor fritesgeschikt in Duitsland, met ruim € 1,50. Telers met vrije aardappelen in de schuur wachten met smart op aantrekkende vraag. De verleiding weerstaan om afscheid te nemen tegen wat lagere opbrengst dan gehoopt wordt steeds moeilijker. De verwerkende industrie gokt op een vroeg voorjaar.

Niet gretig achter laatste vrije aardappelen aan

Aangezien er de nodige contracten en leveringsafspraken waarbij wordt afgerekend op basis van beursnotering, of niveau cash settlement, is er de verwerkers veel aan gelegen niet te gretig achter de laatste vrije aardappelen aan te gaan. Dat beteugelt de weeknoteringen. Op de termijnmarkt dobbert de notering voor het contract april 2019 momenteel tussen € 29,50 en € 30. Bijzonder veel wordt er niet gehandeld. Het weer geeft er vooralsnog geen aanleiding toe.

Prognose: lichte prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.