Akkerbouw

Achtergrond

Wasde-rapport heeft weinig impact op graanmarkt

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verwacht dat de geringere opbrengsten van wintertarwe in de VS worden gecompenseerd door de grotere Russische tarweproductie. Graanprijzen daalden eind vorige week licht.

De Amerikaanse wintertarwe heeft iets te lijden gehad onder de extreem natte en koude weersomstandigheden tijdens de aanplant. Hierdoor worden lagere opbrengsten verwacht. De Amerikaanse tarwevoorraden zijn in de prognose ook naar beneden bijgesteld, maar die worden grotendeels gecompenseerd door de Russische tarweproductieverwachting, die juist is verhoogd.

De verwachte wereldproductie komt voor seizoen 2018-2019 met 734,8 miljoen ton 1,3 miljoen ton hoger uit. Dat zorgt voor iets meer druk op de tarwenoteringen. Maar de graanmarkten reageerden nauwelijks op de nieuwste cijfers in het Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). Zowel de tarwenotering voor het eerst aflopende contract in Chicago als de notering in Parijs stond afgelopen vrijdag wat lager dan een week eerder. De notering in Chicago daalde 8 februari met 1,3%. De Parijse tarwenotering voor het maart-contract zakte afgelopen vrijdag minder hard, met 0,5% naar € 203 per ton.

De Europese Commissie heeft de verwachte uitvoer voor seizoen 2018-2019 10% verlaagd naar 18 miljoen ton. En hoewel de eerste Franse tarwe sinds juli 2017 is verkocht, blijven de uitvoercijfers relatief laag. Hierdoor daalde eind vorige week de tarwenotering in Parijs naar het laagste niveau in 2 maanden (€ 202 per ton). Op vrijdag herstelde deze notering licht.

Iets lagere maisprijs

Voor mais staan er weinig veranderingen in het eerste Wasde-rapport van 2019 (februari-publicatie). De eindvoorraden zijn met 1 miljoen ton vergroot naar 309,9 miljoen ton. Dat komt voornamelijk doordat Argentinië meer produceert en daardoor de Argentijnse maisvoorraad toeneemt. De Amerikaanse maisnoteringen kwamen eind vorige week dan ook iets lager uit ten opzichte van een week eerder. Voor mais werd op de termijnmarkt in Chicago 1,1% lager genoteerd dan een week eerder op vrijdag.

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij op Maat:  

EU-voertarwe Rotterdam
Maaltarwe Goes
Voertarwe Groningen
Voertarwe Emmeloord
Voertarwe Middenmeer
Voertarwe Hamburg
Maaltarwe Rouen

Of registreer je om te kunnen reageren.