Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Tarweprijs zakt naar dieptepunt op termijnmarkten

De tarweprijs daalt op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. In Parijs zakte de prijs naar het laagste niveau in 8 maanden.

In Chicago werden recordlage prijzen betaald voor de tarwecontracten die aflopen in maart en mei van dit jaar.

Mooi voorjaar, tarweprijs daalt

In Parijs sloot het tarwecontract voor levering in mei dinsdag 26 februari op € 188,25 per ton. Daarmee is de tarweprijs op het niveau beland van begin juli 2018. Daarna werd tarwe steeds duurder in de EU omdat duidelijk werd dat de productie zwaar zou tegenvallen door droogte. Maar nu het zo’n mooi voorjaar is, zakt de tarweprijs. Het wintergraan begint snel aan het nieuwe groeiseizoen en het is prachtig weer om zomergraan te zaaien. Dit vergroot de vooruitzichten op een goede oogst.

Daarnaast speelt mee dat het graan goed de winter is uitgekomen, ook in de landen rond de Zwarte Zee. Rusland en Oekraïne gaan geen exportbeperkingen invoeren omdat ze een goede oogst verwachten. Daardoor blijven deze landen sterk concurreren met Europese tarwe op de wereldmarkt. De termijnmarkt reageert daarop met dalende prijzen.

Laagste areaal tarwe ooit in VS

Ook in de Verenigde Staten zakt de tarweprijs. Op de termijnmarkt in Chicago daalde de notering voor het meicontract dinsdag 26 februari naar $ 4,683 dollar per bushel (€ 172 per ton). Dat is de laagste prijs die ooit voor dit contract is betaald. Dat geldt ook voor het maartcontract dat maandag 25 februari op $ 4,60 sloot (€ 169 per ton). Door de dure dollar loopt de Amerikaanse export stroef. Analisten verwachten dat het tarweareaal dit jaar in de VS zakt naar het kleinste areaal sinds mensenheugenis. De Amerikaanse akkerbouwers gaan ook minder sojabonen telen vanwege de lage prijs. Dat is een gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China. Daarom zal het maisareaal in de VS fors groeien. De akkerbouwers hopen dat door de stijgende olieprijs de vraag naar ethanol zal toenemen. Ethanol wordt in de VS gemaakt uit mais.

Lees ook: Graanprijzen gaan verder onderuit

Laatste reacties

  • J.W. de Kloet

    nu de krachtvoer prijzen nog

  • Jan-Zonderland

    Hier is de prijs vandaag can$ 215 per ton
    Dat is maar € 140😡

Of registreer je om te kunnen reageren.