Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs blijft schommelen

De suikernotering kiest geen duidelijke richting en blijft schommelen.

Op de termijnmarkt in Londen daalde de afgelopen handelsdagen de notering voor het eerst aflopende contract (maart) naar $ 326,30 per ton. Daarmee zakt deze naar het laagste niveau sinds eind september 2018.

Hogere ethanolprijs

Er worden veel verliezen geleden in de Europese suikerindustrie. Het Franse Cristal Union heeft aangegeven dat de ‘golden age’ voor Europese suikerproducenten over is. Prijzen zullen aantrekken volgens Cristal Union, maar niet naar het niveau ten tijde van het quotumsysteem.

De Europese suikerprijs blijft afhankelijk van de wereldmarkt. Zolang de productie en consumptie van suiker in de wereld redelijk bij elkaar liggen, fluctueren de prijzen meer. De suikerprijs daalt en aan de andere kant stijgt de prijs voor ethanol, waardoor meer rietsuiker de ethanolproductie ingaat. De productie van ethanol hangt sterk samen met de prijs van aardolie, als deze zakt, is het vervolgens minder interessant om ethanol te produceren.

Minder zorgen

Het was erg droog in de zuidelijke regio van Brazilië, maar in februari wordt een gemiddelde regenval verwacht. Dat neemt de zorgen om een mindere ontwikkeling van suikerriet weg. In India hebben verschillende analisten de productieverwachting van suikerriet verhoogd met 0,5 miljoen ton tot 1 miljoen ton. Ondanks dat de Indian Sugar Mills Association (ISMA) de Indiase oogstprognose eind januari naar beneden bijstelde.

Prognose: suikerprijs gevoelig voor fluctuaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.