Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Suiker Unie presteert goed in zeer slechte markt

Suiker Unie draait met verlies. Maar ten opzichte van buitenlandse bietenverwerkers doet het Cosun-bedrijf het best goed.

Hoe gaat het met Suiker Unie, decennialang het paradepaardje van bietentelerscoöperatie Cosun? Die vraag dringt zich op nu Cosun vorige week de laagste bietenprijs ooit presenteerde. De leden van de coöperatie krijgen voor oogst 2018 slechts € 35,59 per ton bieten.

Nog lagere bietenprijs voor 2019

De coöperatie verwacht voor 2019 een nog lagere bietenprijs, ergens tussen de basisprijs van € 32,50 en € 35. Dat komt omdat Suiker Unie de meeste suiker verkoopt tijdens de bietencampagne. Vorig jaar zat de suikerprijs toen op een dieptepunt. Dit drukt de resultaten van Suiker Unie in 2019. En in 2018 draaide Suiker Unie al voor het eerst in de geschiedenis met verlies.

Suiker Unie moet hoge basisprijs betalen

Suiker Unie heeft het financieel lastig. Maar daar past wel een nuancering bij. Suiker Unie moet van coöperatie Cosun minstens een basisprijs van € 32,50 per ton bieten betalen (17% suiker). Dat is veel meer dan wat buitenlandse suikerproducenten betalen. De Franse coöperatie Cristal Union komt voor oogst 2018 uit rond € 23. Dat niveau wordt ook in België verwacht.

€ 46 miljoen extra vanwege basisprijs

Suiker Unie betaalt € 24 per ton bieten (16% suiker) aan de telers die leveren aan de Duitse vestiging in Anklam. Dat is ongeveer € 25,50 bij 17% suiker. Tussen de Cosun-basisprijs en de Anklam-bietenprijs zit € 7 per ton. Suiker Unie verwerkte deze campagne 6,5 miljoen ton bieten. Het bedrijf moest dus € 46 miljoen extra uitgeven aan de inkoop van bieten vanwege de basisprijs.

Lees verder onder de foto

Start van de suikerbietencampagne 2018-2019 bij Suiker Unie in Dinteloord. - Foto: Joep van der Pal
Start van de suikerbietencampagne 2018-2019 bij Suiker Unie in Dinteloord. - Foto: Joep van der Pal

Cosun geeft geen winstcijfers per dochterbedrijf. De coöperatie wil alleen kwijt dat Suiker Unie een klein verlies draaide. Met een ‘buitenlandse’ bietenprijs zou Suiker Unie vorig jaar tientallen miljoenen euro’s winst hebben gemaakt.

Dieprode cijfers voor buitenlandse bietenverwerkers

Buitenlandse bietenverwerkers hebben het veel zwaarder. Die zijn ondanks hun lagere bietenprijs diep in de rode cijfers gezakt. Südzucker leed van 1 maart tot en met 30 november 2018 een verlies van € 83 miljoen op de suikerproductie. In dezelfde periode van boekjaar 2017-2018 verdiende Südzucker € 150 miljoen op de suiker. Nordzucker verwacht voor heel boekjaar 2018/2019 een verlies van € 40 miljoen. Voor 2019-2020 verwacht het bedrijf een nog groter verlies. In boekjaar 2017-2018 haalde Nordzucker een winst van € 143,5 miljoen. Beide bedrijven gaan fors reorganiseren.

Suiker Unie reorganiseerde op tijd

Tegenover deze Duitse suikergiganten heeft Suiker Unie het best goed gedaan in een zeer lastig jaar. Dat komt omdat de Nederlandse bietenverwerker veel eerder heeft gereorganiseerd dan buitenlandse suikerfabrikanten. Suiker Unie sloot in 2010 de fabriek in Groningen, investeerde fors in de 2 overgebleven fabrieken en zette een systeem van ledenledenleveringsbewijzen op waarbij de aanvoer van bieten wordt afgestemd op de suikermarkt. Daardoor kon Cosun voor oogst 2017 de hoogste bietenprijs betalen in West-Europa.

Dat zal ook gelden voor oogst 2018. Zo bezien doet Suiker Unie het best goed. Alhoewel de bietentelers voor de oogsten van 2018 en 2019 veel minder geld krijgen dan ze gewend zijn. Het is te hopen voor de telers dat de suikermarkt snel aantrekt.

Eén reactie

  • Tinus1

    Ik denk: petje af voor deze coöperatie! De enige die doet waar die voor hoort te staan: minimaal kostprijs betalen, en afvlakken pieken en dalen waardoor een boer kan bezighouden met bedrijfsoptimalisatie. In goede jaren oppotten/verantwoord optimaliseren, in slechte jaren uitkeren. En die 46 milj. wat is dat? Als,.... als,.... als het regen, schijnt de zon niet!

Of registreer je om te kunnen reageren.