Akkerbouw

Achtergrond

Prijs witlof duikt onder kostprijs

Met rond de 50 cent per kilo is de vrijemarktprijs voor witlof niet om over naar huis te schrijven.

Eind vorige week trok de prijs even aan, maar dat was niet meer dan een oprisping. De huidige prijsvorming past bij een patroon dat ‘witlof-eigen’ is met slappe tijden in de eerste helft van het jaar, gevolgd door een prijsherstel.

Exact een jaar geleden was het prijsniveau vergelijkbaar met het huidige niveau, gevolgd door enkele stevige dips in de daaropvolgende maanden en met een krachtig herstel vanaf augustus. Vervolgens overheerste de positieve stemming tot in de eerste helft van januari. Het is een terugkerende tendens, valt op bij de beschouwing van het prijsverloop in de afgelopen 5 jaar.

Wortelkwaliteit ok

Teelttechnisch gezien zijn er weinig problemen, leert een belrondje. De wortelmaat lijkt aan de fijne kant, maar dat heeft geen nadelige gevolgen voor de kropproducties. De wortelpartijen voor de late trek (eind juli/augustus) zitten soms aan de hoge kant met het percentage drogestof. Dat kan mogelijk wat sprantvorming gaan geven, aldus een teeltdeskundige. In het algemeen is de N-inhoud op orde. Verder valt op dat er bij proeftrekken soms een partij opduikt met problemen, als kernrot en een wat hoger schotpercentage.

Franse witlof

De genoemde matige prijsvorming werkt door op de Franse groothandelsmarkt, afgemeten aan de huidige kiloprijs van € 1 voor Nederlands lof in 5 kilo-zak. Frans lof doet op de Franse groothandelsmarkten € 1,60 tot € 2,20 per kilo. Supermarkt Plus biedt los lof aan voor € 1,58 per kilo en in flowpack voor € 2,50 (!) per kilo. Jumbo: flowpack € 1,98/kilo. AH vraagt € 1,43 voor 4 kroppen (uitgaande van 150 gram per krop zou dat neerkomen op € 2,70 per kilo.

Prognose: vrije marktprijs blijft voorlopig ondermaats

Of registreer je om te kunnen reageren.