Akkerbouw

Achtergrond

Prei voor 60 cent, dat kan beter

Met klokprijzen in Nederland en België van zo’n 60 cent per kilo, is er in vergelijking met een maand geleden zo’n 30 cent af.

De verwachting dat de prijs rond 90 cent zou blijven, is dus niet uitgekomen. Het is echter te verwachten dat de komende weken de prijs weer herstelt.

Inzoomend op de prijsvorming in de afgelopen weken, is te zien dat de prijs tot februari afnam en sindsdien weer min of meer stabiel is op een niveau van 60 tot 65 cent. Een eenduidige verklaring is er niet. Een verklaring is dat voorafgaand aan de vorst/sneeuw veel prei naar binnen is gereden, die is inmiddels wel weggewerkt, wellicht in hoeveelheden die aan de hoge kant waren. Bovendien speelt een rol dat telers in de aanloop naar het nieuwe seizoen de prei wellicht wat sneller weg willen hebben. Alles bij elkaar heeft dat geleid tot een wat hoger aanbod.

Lees verder onder de grafiek.

Stabiel

Piet van der Haas van toeleverancier Mertens Agro in Horst wijst erop dat in tegenstelling tot in Nederland, in landen als België nog relatief weinig prei tegen de vorst wordt afgedekt. Dat aandeel staat er na de vorst wat minder bij in vergelijking met wel afgedekte prei en wordt nu versneld geruimd. Dat geeft nu extra aanbod. Nog een factor, aldus Van der Haas, is de handel. “Er is geen vorstvoorspelling, dus er is geen reden voor nervositeit.”

Bij veiling REO in Roeselare ligt het aanbod de laatste weken rond de 400 ton op de 3 wekelijkse veildagen. Volgens een woordvoerder van de veiling is dat een behoorlijke, maar zeker geen topproductie. Volgens hem is de kwaliteit tot nu toe goed, met voldoende buitenlandse vraag. Mogelijk dat het ruime aanbod van andere producten als witlof en van importproducten wat druk op de prijs voor prei geeft, oppert hij. Hij signaleert verder een beperkt animo van supermarkten voor verkoopacties met prei. Dat laatste kan samenhangen met de relatief hoge prijs van enkele weken geleden.

Droogte

De komende periode nemen de hectareproducties af. Dat is voor een deel nog steeds een gevolg van de droogte in Europa. Wat ook invloed heeft op het aanbod is het tijdstip van het jaar en het open weertype. In februari is de hoeveelheid voorbereidende buitenwerk voor het komende groeiseizoen nog beperkt, maar over enkele weken gaat dat veranderen, gevolgd door de eerste plantactiviteiten in de loop van maart. Op basis daarvan is de verwachting dat het aanbod zeker niet zal stijgen, in combinatie met een stabiele vraag. Beide factoren zijn gunstig voor een weer oplopende prijsvorming in het komende deel van februari.

Prognose: prijsherstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.