Akkerbouw

Achtergrond

PotatoNL komt niet tot overeenstemming

Voor het eerst sinds de start van de landelijke fritesnotering van PotatoNL is de commissie niet tot overeenstemming gekomen. Hierdoor is donderdag 7 februari niet genoteerd voor categorie 1 en 2, Verse Frites en Fastfood Frites.

De industrie geeft al weken aan dat er niet meer dan € 30 per 100 kilo wordt betaald. Wat door telers en handelaren wordt betwist. Het is vaker lastig om op donderdag, relatief kort op de dinsdagnotering, een waardige notering neer te zetten, vanwege gebrek aan transacties. Het is daarom van belang dat telers transacties inbrengen bij PotatoNL en VTA. Meeleveraardappelen gaan wel voor minder weg, omdat sommige telers de schuren willen legen of de kwaliteit het niet toelaat om veel langer te laten liggen.

Voor levering op langere termijn (april) is een partij Fontanes verkocht voor € 35 per 100 kilo. Dat geeft weer dat de markt zeker niet onder druk staat.

De cashsettlementprijs laat zien dat de stemming in de West-Europese aardappellanden vast is. Donderdag 7 februari steeg deze gemiddelde prijs met 40 cent naar € 31,60 per 100 kilo.

Zeer goede, mooie, vrije partijen fritesaardappelen gaan ruim boven € 31 weg. Innovators worden gevraagd op het niveau van € 33. En in België worden Fontanes gevraagd voor € 32.

Prognose: stabiel tot stijgende aardappelprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.