Akkerbouw

Achtergrond

Optimisme over voortgang onderzoeksproject Uireka

Binnen het ketenbrede onderzoeksproject Uireka is veel animo om na 2019 een nieuw traject van 3 jaar in te zetten.

Zoetermeer – Binnen het ketenbrede onderzoeksproject Uireka is veel animo om na 2019 een nieuw traject van 3 jaar in te zetten. Dat geeft voorzitter Gijsbrecht Gunter aan, na de Uireka-bijeenkomst op woensdag in Lelystad. “We willen het project minstens zo robuust en vernieuwd voortzetten als het de afgelopen jaren is gestart.”

Lees ook: Uienonderzoek op rolletjes: ‘Geen gedoe, dat past bij de sector’

Het Uireka-budget voor de eerste 3 jaar, van € 2 miljoen, is volgens Gunter voor de tweede periode opnieuw haalbaar. “Let wel, het is nog niet in beton gegoten. En het begint niet met een budget, maar met goede inhoudelijke voorstellen. Mijn reactie is gebaseerd op deze eerste bijeenkomst over de nieuwe projectperiode. Niet alle ketenpartners waren bijvoorbeeld aanwezig. Zij moeten kans krijgen om hun mening te geven. Maar met de ruim 40 deskundigen die wel aanwezig waren hadden we een goede, inhoudelijke bijeenkomst met heel interessante discussies. Het zijn allemaal uienkenners, dus we hebben op zo’n bijeenkomst ontzettend veel kennis bij elkaar.”

Het beregenen van uien. De waterbehoefte en -kwaliteit en manier van toedienen aan uien is een nieuw onderwerp binnen Uireka. - Foto: Ruud Ploeg
Het beregenen van uien. De waterbehoefte en -kwaliteit en manier van toedienen aan uien is een nieuw onderwerp binnen Uireka. - Foto: Ruud Ploeg

Waterschikbaarheid, bewaring uien en insectenplagen

Een nieuw onderwerp dat hierbij boven kwam drijven was water. Zowel waterbeschikbaarheid en -kwaliteit als waterbehoefte bij de plant en methoden van toepassing. Verder kwam bewaring aan de orde, vertelt Gunter. “En uiteraard ook alternatieve methoden om spruitvorming tegen te gaan. En insectenplagen zoals trips. Die is lastig aan te pakken, maar wint terrein door klimaatverandering.”

Trips blijft een 'hot item' in de uienteelt en dus het onderzoek. De gevolgen van klimaatverandering vergroten het tripsprobleem. - Foto: Peter Roek
Trips blijft een 'hot item' in de uienteelt en dus het onderzoek. De gevolgen van klimaatverandering vergroten het tripsprobleem. - Foto: Peter Roek

Fusarium hoofdthema in uienteelt en -onderzoek

Over resistentieveredeling is ook gesproken. “Maar dat hoort toch meer bij zaadbedrijven zelf thuis, was de algemene conclusie.” Bodemweerbaarheid is ook genoemd, maar dat is waarschijnlijk te breed voor het uienonderzoek en past wellicht beter bij bestaande onderzoeksthema’s of de Brancheorganisatie Akkerbouw. Fusarium blijft een hoofdthema in de zowel de uienteelt als het uienonderzoek. De lopende onderzoeken worden nog onder het licht gehouden. De werkgroepen wordt gevraagd of vanuit het bestaande onderzoek nog vervolgvragen liggen.

Cofinanciering topsector

Voor de tweede projectfase van Uireka wordt de topsector opnieuw benaderd voor cofinanciering. In het najaar wordt bekend of hier weer een financiële bijdrage uit komt. De eerste 3 jaar stonden deze garant voor ongeveer een derde van het budget. De rest komt dus uit het uienbedrijfsleven, de helft in cash (financiering) en de helft in kind (mankracht, middelen).

Uireka is uniek wat betreft betrokkenheid van de gehele uienketen en een forse cash bijdrage

Gijsbrecht Gunter, voorzitter onderzoeksproject Uireka

“Uireka is uniek wat betreft betrokkenheid van de gehele uienketen en een forse cash bijdrage. Dat willen we graag continueren”, zegt Gunter. “Dat er zo enthousiast is gereageerd doet mij goed. Alleen ga je vaak sneller, maar samen kom je verder. Ketenbreed onderzoek is veel grondiger. Dat onderschrijven deelnemers en daarom gaan we door. Kwaliteit is nodig om wereldwijd te kunnen exporteren, om je te blijven onderscheiden met de Nederlandse ui en daarbij heeft iedereen voordeel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.