Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

NAO: wereld gaat fors meer aardappelen oogsten

De wereldproductie aan aardappelen groeit. Nederland profiteert daarvan via de export. NAO-directeur Dick Hylkema is benieuwd hoe dat past in de kringloopgedachte van landbouwminister Schouten.

De aardappelproductie in de wereld kan groeien naar 500 miljoen ton in 2050. De productie ligt nu rond 380 miljoen ton. In 1991 werden wereldwijd 268 miljoen ton aardappelen geoogst. Als je de stijgende tendens doortrekt, zit je rond 2050 op een half miljard ton, zei directeur Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) op de Landelijke Pootaardappeldag in Emmeloord. “De aardappel is inmiddels het derde voedingsgewas in de wereld.”

Pootaardappelen worden geladen voor export. Het Nederlandse aandeel in de export is 60%. - Foto: Peter Roek
Pootaardappelen worden geladen voor export. Het Nederlandse aandeel in de export is 60%. - Foto: Peter Roek

De belangstelling voor de aardappel groeit hard in de wereld, stelt Hylkema. “De aardappel is voedzaam en de teelt vraagt weinig water. Om een halve kilo aardappelen te produceren, heb je 85 liter water nodig tegen 1.375 liter bij rijst. De teelt van aardappelen past in het streven van de Verenigde Naties om honger in 2030 de wereld uit te hebben.”

Laat overheid en akkerbouw iets voor elkaar betekenen

Voor die groei van de teelt zijn steeds meer pootaardappelen nodig. Nederland heeft een aandeel van 60% in de wereldhandel in pootgoed. Dat brengt veel geld op. Hylkema: “Daarom ben ik benieuwd hoe landbouwminister Carola Schouten de export gaat inpassen in de kringlooplandbouw, die ze wil bevorderen. Ik zou graag zien dat de overheid een apart akkoord sluit met de akkerbouw. Dan kan de akkerbouw laten zien wat wij voor de overheid en de samenleving doen op het gebied van economie, klimaatbescherming en biodiversiteit. Dan kan de overheid daar wat tegenover stellen op het gebied van nieuwe veredelingstechnieken en gewasbescherming.”

Goed georganiseerde pootaardappelketen heeft fors marktaandeel

Het Nederlandse aandeel in het totale gebruik van pootaardappelen in de wereld is 2%, omdat veel eigen geteeld pootgoed wordt gebruikt. Hylkema: “Ons aandeel in de export is echter 60%. Daarna komt Frankrijk met een aandeel van 10% gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 9%.”

Hylkema schrijft het grote marktaandeel toe aan de goede organisatie van de pootaardappelketen. “We hebben innovatieve telers met vakmanschap. De kweekbedrijven zorgen voor nieuwe goede rassen. De toeleverende industrie zorgt voor technieken voor bewaring en mechanisatie. We hebben een uitstekende verwerkende industrie en een onafhankelijke certificering door keuringsdienst NAK. En er is een goede samenwerking met de overheid.

We moeten het belang van de overheid niet onderschatten als het gaat om het open houden van onze afzetmarkten. Ik koester de Nederlandse exportambtenaren.”

Eén reactie

  • kraats

    Het buitenland ons pootgoed, wij hun geld; da's toch kringloop ?

Of registreer je om te kunnen reageren.