Akkerbouw

Achtergrond

Kleine plus voor grovere uien in Emmeloord

De uienprijzen voor de grovere maatsorteringen stijgen iets op de beurs in Emmeloord.

Dat komt voornamelijk door vraag vanuit Duitsland, Groot-Brittannië en Italië. Maar veel handel vindt niet plaats. Op de telersbeurs in Goes werd eerder deze week ook hoger genoteerd, met eveneens heel weinig inbreng vanuit de handel. Er is weinig handel op korte termijn, wel zijn er zaken gedaan voor 50 cent op levering maart. De verwachting is dat de uienprijzen op de langere termijn kunnen stijgen, aangezien de voorraden in Europa ook lager liggen en deze landen juist meer aan de markt komen.

Vraag naar uien vooral uit Europa

Op het moment komt de vraag naar uien voornamelijk uit Europa. Naar overzeese bestemmingen worden nauwelijks uien afgezet. Het volume naar Afrika loopt de komende periode verder terug. In Senegal komt de eigen oogst mondjesmaat de markt op. Daarmee lijkt extra afzet voor Nederlandse uien niet meer aan de orde. Daarbij laten exportcijfers zien dat er de eerste weken van januari alsnog gemiddeld zo’n 500 ton per week in Senegal is afgezet terwijl er geen beschikbaar quotum meer was.

Aandeel importuien moeilijk in te schatten

Het blijft lastig om in te schatten hoeveel uien er nog weg kunnen in de tweede helft van het exportseizoen, omdat het niet duidelijk is hoeveel importuien er op de markt komen. Verschillende exporteurs schatten de weekexport in het tweede gedeelte van de afzetperiode tussen 6.000 ton en 9.000 ton per week. Vorig seizoen lag de gemiddelde weekexport in week 1 tot en met week 26 op ruim 18.500 ton.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.