Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Graanprijzen gaan verder onderuit

Wereldwijd zijn in februari de prijzen van tarwe en gerst een stuk gezakt; volgens de indexen van de International Grains Council met 5% voor tarwe en met 9% voor gerst.

Er zijn meerdere oorzaken. De uitvoer van graan uit de VS valt tegen dit seizoen. De Amerikanen hebben tot dusver bijna 18 miljoen ton tarwe geëxporteerd, 8% minder dan in de vergelijkbare periode van het vorige seizoen. Ook de EU ligt achter met exporten, vooral van tarwe. Er is in de afgelopen 7 maanden 2,2 miljoen ton tarwe minder uitgevoerd dan in dezelfde periode vorig seizoen, ofwel een daling met 17%. De invoer is in dezelfde periode gegroeid met ruim 600.000 ton tarwe.

Oogstprognoses gunstig

De oogstprognoses geven toename van het aanbod aan. Australië is een uitzondering; daar wordt een tarweoogst verwacht van 17,3 miljoen ton. Dat is een vijfde minder dan die van vorig seizoen en daarmee de kleinste oogst in 11 jaar tijd. De prognoses voor de oogsten in de EU, Rusland en Oekraïne zijn uitgaande van het verloop van de winter gunstig. Wat de EU betreft moet rekening gehouden worden met droogte in Roemenië en Bulgarije. De EU heeft een areaaluitbreiding met 5%. Analisten verwachten nu een oogst van 146 miljoen ton, dat is 15% meer dan het huidige seizoen. De tarweprijzen op de termijnmarkten in Chicago en Parijs zijn de afgelopen week dan ook sterk gedaald.

Hoge gerstprijzen

De gerstprijzen stonden lange tijd erg hoog, wat een negatieve weerslag had op de vraag vanuit de veevoersector. Gerst was, heel ongebruikelijk, duurder dan tarwe; mais was weer aanzienlijk goedkoper dan tarwe. De prijs van gerst zakt nu flink, in de richting van een ten opzichte van tarwe en mais gebruikelijker niveau. De uitvoer van gerst ligt momenteel 800.000 ton, ofwel 20% achter op vorig seizoen. Er is verminderde vraag uit vooral China en Saoedi-Arabië, in combinatie met gunstige oogstverwachtingen in de EU en de Zwarte Zee regio.

Prognose: druk op de prijzen

Laatste reacties

  • farmerbn

    De Eu heeft vorig jaar weinig graan geproduceerd door droogte. Als je nu stelt dat de prijzen gaan dalen omdat de exporcijfers tegenvallen is dat raar. Als je weinig geproduceerd hebt , heb je gewoon minder om te exporteren. Oude oogst kan best duur worden in juni/juli.

  • agratax.1

    @farmerbn. Zolang de wereldmarkt nog meer dan tarwe kan aanbieden, zal de prijs in Europa niet worden beinvloed door een lage voorraad in Europa.

  • cornelis 22

Of registreer je om te kunnen reageren.