Akkerbouw

Achtergrond

Preiprijs glijdt af na korte opleving

Bij de preiprijzen is er een dalende trend als gevolg van ruim voldoende aanbod.

In de tweede en derde week van november trokken de prijzen voor prei in ieder geval nog aan. Maar na de ‘piek’ op 20 november met een prijs van circa 50 cent per kilo voor de sortering lang wit is sprake van een dalende trend die pas nu stabiliseert tussen 30 en 40 cent. De matige prijsvorming is het gevolg van ruim voldoende aanbod.

Prijspiek op 20 november

De ‘prijspiek’ bij ZON fruit & vegetables viel op 20 november met een prijs van 47 cent per kilo voor de sortering lang wit. Op 12 december lag de prijs weer net onder de 30 cent; bij The Greenerywas de klokprijs toen 20 cent per kilo. In de afgelopen 2 jaar vertoonde de prijs rond deze tijd een stijgende trend, het is maar de vraag of dat dit jaar ook gaat lukken gezien het ruime aanbod.

Mogelijke prijsopleving van korte duur

Misschien is er richting Kerstmis sprake van een lichte prijsopleving, omdat veel personeel rond de feestdagen huiswaarts keert. De verwachting is echter dat die prijsopleving dan van korte duur zal zijn, óf het moet zo zijn dat de vorst zijn intrede doet en/of de supermarkten met actieweken komen. Eigenlijk is de hoop op een betere prijsvorming vooral op die 2 aspecten gevestigd.

Prijsvorming REO Veiling

Bij REO Veiling zakte de prijs voor de sortering 3-4 FLMW van 56 cent op 5 november naar 26 cent op 12 november, om vervolgens weer een beetje op te krabbelen naar 45 cent op 15 november. Sindsdien is sprake van een dalende prijstrend, tot een prijs van 28 cent op 3 december. Daarna trokken de prijzen weliswaar weer aan, maar met een prijs van 40 cent op 11 december is het prijsniveau nog altijd matig.

Slijtage herfstprei

De stand van de gewassen is wat wisselend. Met name de late herfstprei, waarin momenteel gerooid wordt en die vanwege de prijsvorming wat langer is blijven staan, laat op het veld wat slijtage zien door de relatief hoge temperaturen in combinatie met de hoeveelheid neerslag. De slijtage betreft vooral het buitenste blad, dat betekent extra werk om er een mooie prei van te maken.

Ruim aanbod

Het ruime aanbod van dit moment kan verklaard worden door de aanhoudende groeiomstandigheden, maar ook door de uitbreiding van het areaal aan late herfstprei. Dat is ook in Frankrijk gebeurd en dat betekent dat er druk is op de exportmarkt. Er vindt wel export plaats, maar tegen lagere prijzen.

Prognose: aanhoudend matig prijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.