Akkerbouw

Achtergrond

Teler wil onvrede oogstraming overbrengen op groot publiek

Uienteler Kees Hanse uit Zierikzee blijft sceptisch over de voorlopige oogstraming van statistiekbureau CBS. “Het is de werkelijkheid niet.”

Het vuurtje is zo weer aangewakkerd bij akkerbouwer Kees Hanse, want de woede over de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zit direct onder de oppervlakte. Het momentum en de totstandkoming van de opbrengstprognose van vooral uien, maar ook aardappelen, zijn de grootste pijnpunten.

“Boeren worden onvoldoende gevraagd”, stelt Hanse. “Ik heb een groot netwerk en daarbinnen kent niemand iemand die hiernaar is gevraagd. En dan worden telers van het Uienplatform uitgenodigd voor inbreng, en blijkt de raming al vast te staan. Wij telers mogen dus niet meepraten.”

Lees verder onder de foto

Kees Hanse vindt het onvoorstelbaar: een oogstraming in oktober. - Foto: Peter Roek
Kees Hanse vindt het onvoorstelbaar: een oogstraming in oktober. - Foto: Peter Roek

Nog vele hectares niet geoogst

De Zeeuwse akkerbouwer kan er met zijn verstand niet bij hoe dit proces verloopt. “De voorlopige raming wordt in oktober gepubliceerd, terwijl nog vele hectares niet zijn geoogst. Misschien gaat een deel naar het veevoer of de vergister, omdat de kwaliteit is verslechterd. Andere hectares zijn door teeltmislukking overgezaaid met mais, maar zijn toch ook als uienpercelen opgeschreven. Op allerlei fronten gaat het fout. Wie zegt dat alles geoogst wordt?”

Een te hoge inschatting geeft druk op de markt, merkt Hanse. “Daarom blijf ik heel sceptisch over dit soort informatie die de wereld in wordt geslingerd. Het is namelijk de werkelijkheid niet.”

Oogstraming onderdeel van onvrede boeren

Hij verwacht dat de landbouwprotesten een vervolg krijgen en dat de oogstraming hiervan onderdeel is. “Er is zoveel onvrede over tal van zaken, zoals de CBS-cijfers. We moeten onze standpunten duidelijk maken aan een groot publiek. Hier is werk aan de winkel.”

Plantuien of vroege zaaiuien teelt Hanse niet meer. “De handel speelt je uit, omdat die uien in een korter tijdsbestek relevant zijn. Dus zetten wij in op een maximale opbrengst met bewaaruien. We kunnen niet beregenen, maar we hebben wel goed opdrachtige grond waar je het lang volhoudt in droge zomers.”

Of registreer je om te kunnen reageren.