Akkerbouw

Achtergrond

Stugge graanhandel met iets hoger prijsniveau

De handel in de graanmarkt is stug. Ondertussen zijn de tarweprijzen de afgelopen weken langzaam geklommen.

De noteringen op de graanbeurs in Rotterdam geven dat hogere niveau weer, ook al daalde de notering deze week met € 1 voor EU-voertarwe naar € 185 per ton.

Egypte koopt Franse tarwe

In Europa loopt de export prima. De vrachtprijzen voor de binnenvaart zijn wat gestegen. Schippers die op de Franse Moezel varen, zien dat ze betaald krijgen voor de prijzen die ze vragen. Maar de handel toont weinig interesse. De kopers zijn afwachtend bij de stijgende prijzen. Vanuit de industrie worden alleen broodnodige aankopen gedaan, deels omdat de graanbalans redelijk in evenwicht lijkt te zijn. Er is voldoende tarwe beschikbaar, waardoor er geen druk is om te kopen. En omdat er voldoende tarwe op voorraad ligt, is afzet ook belangrijk. Het was spannend of Franse tarwe concurrerend genoeg zou zijn voor de nieuwe tender die Egypte uitschreef. Hoewel de concurrentie stevig is, is Franse tarwe concurrerend genoeg gebleken. Twee boten Franse tarwe hebben de tender toegewezen gekregen (120.000 ton). Daarnaast werd een boot Russisch tarwe (55.000 ton) geselecteerd.

Moeizaam veldwerk

Volgens het Franse marktbureau Agrimer is ruim de helft van de wintertarwe voor 28 oktober ingezaaid. Een jaar geleden was dat 70%. De zware neerslag bemoeilijkt het werk op de akkers. Van de mais is slechts 65% geoogst. Vorig jaar was 96% al van het land gehaald. Dat zorgt voor wat opwaartse prijsdruk. Verder zijn er wat speculaties in de markt over het aankomende Wasde-rapport. Handelaren verwachten een lagere maisopbrengst in de Verenigde Staten dan vorige maand.

Prognose: opwaartse prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.