Akkerbouw

Achtergrond

Sluitkoolproductie royaal, handel rustig

Wittekool in de maat 36 brengt momenteel 13 à 14 cent per kilo op, fijnere maten halen de 30 cent per kilo nog wel.

Dan moet er handel zijn, en daar ontbreekt het wel aan, want de markt is rustig.

Veel telers zijn nog bezig met de oogst, het ontbreekt ze nog aan tijd om kool klaar te maken, voert een bron aan als een van de redenen voor de slappe handel.

Oogstwerk een taaie klus

Het is een feit dat de regen die tot op heden is gevallen, het oogstwerk tot een taaie klus heeft gemaakt. Daar komt bij dat er hier en daar wat uitval is door schimmels en insecten en hier en daar vanwege verzopen plekjes, maar dat zijn geen hoeveelheden die veel invloed op de stemming of de markt hebben.

De oogstbare banen waar door de nattigheid de groei al relatief vroeg stilviel, hebben ingeleverd op de bewaarkwaliteit. Het ligt voor de hand dat deze partijen als eerste geruimd gaan worden.

Bijgroei is enorm geweest

Al met al vallen de producties hoog uit – hoger dan vorig jaar – al leek het daar in eerste instantie niet op. Rond de open dagen van de zaadbedrijven werd de koolproductie nog ingeschat op laag tot normaal, weet adviseur Ronald Hand van zaadfirma Bejo. Door een prima nagroei vanaf september, met voldoende vocht en gematigde temperaturen, is de bijgroei nog enorm geweest.

“In de rassen voor de 36’ers heb je ook altijd wel kool die aan de fijne kant blijft, maar dit jaar zijn die achterblijvende exemplaren meestal ook in de maat gegroeid. Tenzij je rassen geplant hebt die geschikt zijn om in de maat 60’er (1,5-2 kilo) te groeien.”

Lees verder onder de foto

Al met al vallen de producties hoog uit – hoger dan vorig jaar – al leek het daar in eerste instantie niet op. - Foto: Fotopersburo Dijkstra
Al met al vallen de producties hoog uit – hoger dan vorig jaar – al leek het daar in eerste instantie niet op. - Foto: Fotopersburo Dijkstra

Alle vroege kool verkocht

Het is dan ook aannemelijk dat het aanbod in Nederland de komende maanden ruim voldoende zal zijn. Een financieel gunstig aspect in de voorbije maanden was dat alle vroege kool verkocht kon worden, aansluitend op de laatste bewaarkool uit 2018, en dat ook vroeg gestart kon worden met de uitlevering van bewaarrassen.

Volgens Hand valt de productie in enkele gebieden in Polen tegen. “Telers daar zijn al tijdig begonnen met afleveren van bewaarkool. Ook is de bewaarcapaciteit in Polen beperkt en zie je jaarlijks dat zij aan het begin van het bewaarseizoen veel kool aanvoeren en na de jaarwisseling steeds minder. Te verwachten is dat in de loop van het bewaarseizoen meer export mogelijk is.”

Dithmarschen

Van een ruime hoeveelheid kool en een zeer rustige markt is ook sprake in het Duitse koolgebied Dithmarschen, schetst Christian Ufen, hij is de voorzitter van het Gemüsebauernverband in deze regio. Voor industriekool is aan de orde dat een groot aandeel is ondergebracht onder levercontracten, voor redelijk goede prijzen. Het aandeel van deze kool op de vrije markt zit nu op 6 tot 8 cent per kilo. Kool van rond 2,5 kilo voor de verse markt zit op 12 tot 14 cent per kilo, aldus Ufen.

Matige marktverwachting

Over de marktverwachting voor de kool uit het Noord-Duitse teeltgebied in de komende tijd klinkt hij gematigd; vanwege de ruime producties, en omdat er voor (grotere) teelbedrijven met eigen afzet naar verder weg gelegen afnemers, geen noodzaak is om extra kool van collega’s bij te kopen. Net als in Nederland verloopt de oogst moeizaam. Voor de komende 10 dagen wordt in Dithmarschen droog weer verwacht, zonder vorst.

Prognose: prijs blijft voorlopig op huidig niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.