Akkerbouw

Achtergrond

Rustige aardappelmarkt met positieve stemming

De stemming op de aardappelmarkt is rustig. Telers zijn deze week volle bak aan het werk om de aardappelen de grond uit te krijgen.

De industrie verwerkt voornamelijk contractaardappelen. De industrie heeft zich goed ingedekt, waardoor bijkopen op de vrije markt niet tot nauwelijks gebeurt. En als er vrije aardappelen worden gekocht gaat dat via een handelaar. Maar verschillende telers met vrije aardappelen zijn positief gestemd en stoppen de fritesaardappelen rustig achter de planken. De prijzen voor fritesgeschikte aardappelen zijn deze week zo goed als stabiel. Zowel PotatoNL (cat. 1) als Belgapom (Bintje, Fontane en Challenger) noteert deze week stabiel. De onderkant gaat voor € 12,50 per 100 kilo weg en de betere partijen zitten rond € 15.

Lees verder onder de grafiek.

Stabiele prijzen

In Duitsland wordt stabiel genoteerd voor Fontanes en Challengers op € 12,50 tot € 13 per 100 kilo. Ook voor Innovator bleef de notering van het Duitse Reka gelijk op € 14 tot € 14,50. De termijnmarktnotering is naar een lager niveau gezakt en bewoog eind van de week tussen € 16,50 en € 16,90 per 100 kilo voor het april 2020 contract.

Lees verder onder de grafiek.

Rustig door rooien

Telers met meer dan 100 hectares hebben nog wel een week of 2 nodig om de aardappelen te rooien. Al valt het de meesten niet eens zo erg tegen hoe het gaat. Natuurlijk verloopt het rooiwerk stukken minder vlot dan de voorgaande 2 jaren, maar een akkerbouwer maakt zich niet zo snel zorgen. En waar nodig wordt ’s nachts doorgewerkt. Er wordt wat regen voorspelt dat kan de werkzaamheden op het land in Noord-Brabant wat stagneren, omdat het vrij nat is en dan gaat de boel plakken.

Lees verder onder de tweet.

Opbrengsten landelijk onder gemiddelde

Het is hopen dat de regen meevalt. De opbrengsten lijken landelijk gezien iets onder het gemiddelde uit te komen. De verschillen zijn dit seizoen minder groot vergeleken met een jaar geleden. Het onderwatergewicht valt soms wat tegen. Dat komt voornamelijk voor bij fritesaardappelen die wat later zijn geplant door omstandigheden. In het Zuidwesten liggen opbrengsten zo’n 10 ton per hectare lager dan normaal van een perceel komt. In het oosten van Nederland is incidenteel een perceel te vinden waar slechts 35 ton per hectare vanaf komt. Dat heeft voornamelijk te maken met de droogte van afgelopen zomer, waardoor de aardappelen niet goed gegroeid zijn op de zandgronden.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.