Akkerbouw

Achtergrond

Groter aanbod uien zet iets druk op de markt

Het aanbod uien is deze week wat groter, omdat veel uien van het land zijn gehaald. Telers hebben hard gewerkt.

De voorraadschuren zitten goed vol, waardoor het aanbod uien ruim voldoende is. Dat zorgt voor lichte prijsdruk. De beurs in Emmeloord noteert deze week stabiel voor uien 30% grof op € 12 tot € 13 per 100 kilo. Voor uien 60% grof wordt onveranderd genoteerd op € 13 tot € 14 per 100 kilo. De baalprijzen blijven deze week redelijk gelijk. Er zit wel wat druk aan de onderkant.

Vraag naar rode uien

De notering voor rode uien is juist aangetrokken. De beurs in Emmeloord start deze week met de notering voor rode uien kleiner dan 30% grof met € 12 tot € 13 per 100 kilo. De vraag naar fijne rode uien komt onder andere uit Sri Lanka. Het land haalt normaal (roze) uien uit India, maar India heeft een exportstop ingesteld om de eigen teelt te beschermen.

Voor rode uien 30% grof wordt 50 cent hoger genoteerd op € 13 tot € 16 per 100 kilo. De notering voor rode uien 60% grof stijgt met € 1,75 naar € 16 tot € 17,50 per 100 kilo. De prijs ligt zo’n € 20 lager dan een jaar geleden in dezelfde periode, waardoor de export nu makkelijker loopt.

Brede vraag

Het zijn geen grote hoeveelheden, maar doordat de vraag naar uien breed is, gaat in totaal best wat weg. De laatste exportcijfers lieten zien dat in week 42 wederom ruim 30.000 ton uien is afgezet. De weekvolumes fluctueren wel wat in afzet, omdat niet elke week een boot naar Afrika vertrekt. Zo wordt er deze week geen boot voor Senegal geladen, waardoor verschillende verwerkers het iets minder druk hebben. De vraag is nog steeds breed, maar verwerkers en sorteerders hebben het minder druk dan de voorgaande weken.

Prognose: stabiel tot dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.