Akkerbouw

Achtergrond

Geen soepele overgang naar Spaanse ijsbergsla

De omschakeling van Nederlandse en Duitse naar Spaanse ijsbergsla verloopt met horten en stoten, meldt het Duitse marktbureau AMI. Dat komt door extreem weer in de Spaanse teeltregio’s voor vollegrondsgroente in september.

Het Nederlandse ijsbergslaseizoen zit er weer op. Zeker in vergelijking met het uitstekende seizoen van 2018 verliep het seizoen van 2019 matig als het gaat om de prijsvorming. Dat blijkt ook uit de cijfers over de periode van week 34 tot en met week 45 van het Duitse marktbureau AMI.

Prijs voor ijsbergsla loopt op

De prijsvorming in 2019 is vergelijkbaar met die in 2017 en schommelt rond 60 cent per stuk. Door het afnemende Duitse aanbod en het nog beperkte Spaanse aanbod loopt de prijs in week 44 op naar 73 cent.

Volgens AMI zijn de meeste Duitse supermarkten in de loop van deze week overgeschakeld naar Spaanse ijsbergsla. Echter, door het noodweer in delen van Spanje in september is het Spaanse aanbod nog ‘schamel’, zoals AMI dat omschrijft. Jonge aanplant van sla werd toen weggespoeld. Deze week was het aanbod aan Duitse ijsbergsla al niet groot, volgende week komt er een einde aan. In de Nederlandse winkels is mondjesmaat steeds meer Spaanse ijsbergsla te vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.