Akkerbouw

Achtergrond

Delphy: aardappelen Zuidwesten bijna uit de grond

De aardappeloogst in het Zuidwesten van het land is zo goed als klaar, meldt het Delphy-team Zuidwest in de nieuwsbrief.

Naar schatting is 95% gerooid. De meeste aardappelen zijn netjes de bewaring in gekomen, maar bij de laatste ‘natte’ loodjes is het oppassen geblazen wat betreft rot. Gezond en pas ingeschuurd product kan op 10 graden worden bewaard. Waar rot wordt geconstateerd, moet met kachels worden gedroogd – met een inblaastemperatuur 2 tot 3 graden boven producttemperatuur – naar 13 tot 14 graden.

Vrees voor vorst

In het Noorden loopt de oogst nog flink achter. Paul Hooijman van Delphy schat dat 60 tot 70% nog uit de grond moet, waar normaal gesproken 90 tot 95% nu wel is gerooid. “Mensen beginnen zich wel zorgen te maken”, weet hij. “Het is zo nat overal. Je moet de rooimomenten ‘stelen’. De vrees voor vorst is groot.”

Het rooien gebeurt zeker niet overal onder goede omstandigheden, zo blijkt uit diverse filmpjes op Twitter.

Langdurige neerslagperiode

Hier en daar komt rot voor, vooral op lagere delen van percelen. Dat is wel logisch na de langdurige neerslagperiode van dit najaar. “Dit was niet te voorkomen”, zegt Hooijman stellig. “Je regent er steeds weer uit bij de oogst.”

Goede controle

Landelijk is zo’n 80% gerooid. Vorige week is veel gebeurd, meldde Aviko ook. Telers maakten lange dagen en hielpen elkaar waar mogelijk.

Goede controle is belangrijk, benadrukt Delphy nog: doet de bewaarcomputer wat hij aangeeft? Telers komen soms te laat achter probleemplekken in de bewaring.

Of registreer je om te kunnen reageren.