Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

‘Biologisch geteelde planten zijn sterker’

Akkerbouwer Roger Custers zit in omschakeling naar biologisch en dat bevalt hem bijzonder goed. “Door de samenwerking met afnemers kunnen beide partijen geld verdienen.”

Vijf jaar geleden nog gangbaar en volgend jaar volledig biologisch. Dat is de tijdslijn die akkerbouwer Roger Custers uit Biddinghuizen schetst op het Quality inside Onion Symposium, waarmee plantuienproducent Broer afgelopen donderdag zijn zeventigjarige bestaan vierde.

Custers vertelt de zaal hoe hij kansen pakt wanneer die zich voordoen. De kalkoentak die in 2003 werd opgericht, bijvoorbeeld, omdat het toen niet goed ging in de akkerbouw. Die tak bestaat nog steeds, maar wordt niet biologisch. “Die markt is moeilijk en ik gebruik de grond liever voor groenteteelten”, legt Custers uit.

Roger Custers, akkerbouwer in omschakeling. - Foto: Ruud Ploeg
Roger Custers, akkerbouwer in omschakeling. - Foto: Ruud Ploeg

Het diepploegen ook in 2003. De 55% afslibbare grond is toen ondergewerkt. “Dat gaf een enorme impuls aan het bedrijf, de opbrengsten gingen vlot omhoog”, schetst Custers. In 2014 werden 3.600 zonnepanelen gelegd en daar kwamen nog eens 1.800 bij in 2017. De Flevolandse ondernemer bewaart in kisten, met sinds 2017 een condensdroogsysteem. “Daarmee hebben we bewezen dat je extreem lang biologische uien kunt afleveren, wel tot in juli. Dat kan echt je redding zijn.”

Omschakelen lastige keuze bij goed presterende gangbare gewassen

Bang voor iets nieuws is hij duidelijk niet. Het omschakelen was echter best een lastige keuze, vertelt Custers. “Het bedrijf liep goed. We hadden een biologisch bedrijf gekocht, omdat we wilden uitbreiden.”

In maart 2015 is het omschakelen van conventioneel naar biologisch in gang gezet. Een grote uitdaging. Een nieuw bouwplan met uien, wortelen, spinazie, rode bieten, witlof en suikermais/luzerne. Daar achteraan komt een groenbemester.

Ik verwacht dat onze opbrengsten over tien jaar de gangbare benaderen

“Ui is altijd een van de belangrijkste gewassen geweest met goede prestaties, ook in gangbaar al”, motiveert hij. “Dit geldt ook voor wortelen. Biologische spinazie is veel vraag naar, het is in andere delen van Europa moeilijk te telen. Vroege rode bieten teelden we gangbaar ook.”

Minder plagen door afzien van gebruik chemische gewasbescherming

Het leuke van biologisch telen is dat Custers ziet dat de gewassen sterker zijn dan bij de gangbare teelt. “Je plaagt de planten vele malen minder, waardoor ze sterker zijn tegen ziekten en plagen. Ik was hier vroeger sceptisch over, maar je moet dat zelf ondervinden. De waslaag blijft intact als je geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.”

Om de boel onkruidvrij te houden, maakt hij soms wel zes keer een vals zaaibed. Op tijd branden, “als 30% van de uien bovenstaat, wordt het gewas bovendien homogeen van”, is ook essentieel. Daarnaast is de mechanisatie aangepast en werkt alles met gps. De bodem ontziet hij zoveel mogelijk, onder meer met kleine machines.

Goede afspraken met afnemers voorkomen overproductie

Ook is Custers blij dat de veredeling zich richt op resistenties. “Cruciaal voor biologische telers. Ik verwacht dat onze opbrengsten over tien jaar de gangbare benaderen.”

Voor biologisch moet je andere afzet creëren, meer via vaste kanalen. Ook dat is leuker dan in de gangbare sector, zegt Custers. “Je hebt veel en goed contact met afnemers, stemt veel meer af. Overproductie wordt voorkomen. Door die samenwerking ben je allebei geld aan het verdienen. Ik weet zeker dat het bij gangbaar ook zo kan, maar nu is het nog zo’n vechtmarkt.”

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Zo lang de biologische teelt een niche is, blijft het mogelijk om afspraken te maken met de afnemers over prijs en hoeveelheid. Als echter alle voedsel productie in Nederland Biologisch wordt zal het maken van prijs en hoeveelheid afspraken met de afnemer(s) moeilijker worden, omdat het aanbieden via 1 afzet organisatie niet zal worden getolereerd door de Wetgever. Monopoly!!! Is biologisch eenmaal het nieuwe normaal, dan zou het normale prijsstelsel wel eens kunnen gaan tellen en is de niche met bijbehorende prijs voorbij.

  • Alco

    Mensen die zich niet laten inenten en het overleven zijn ook sterker.
    Als ze echter maar niet buiten hun territorium komen, dan worden ze ziek.
    Zo wordt biologisch ook "beschermd" door gangbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.