Akkerbouw

Achtergrond

Beperkt aanbod en winkelacties goed voor witlofprijs

Na een dip tussen begin en eind oktober zitten de witlofprijzen weer in de lift. De opwaartse trend is te danken aan verkoopacties die her en der zijn of worden gehouden en het stroeve verloop van de worteloogst.

“Vandaag brengt kort grof lof in België € 2,30 per kilo op, voor Flandria Q is dat zelfs € 2,55. Het geeft aan dat er echt vraag is”, meldt Sjaak Gerardts van adviesbureau ChicoGrow. “Klanten uit Duitsland bellen me met de vraag of er nog ergens witlof te koop is voor hun afnemers.”

Aanhoudende natte omstandigheden

De opgaande lijn begon twee weken geleden, in de hand gewerkt door de afnemende producties van wortels uit teeltjaar 2018 en omdat het rooien van de nieuwe wortels door de al weken aanhoudende natte omstandigheden niet altijd even vlot verloopt. Veel oude wortels liepen tijdens de droogte- en hitteperiode vorig jaar op het veld de nodige stress op en dat werkt nu drukkend op de productie en dus ook op het aanbod. Veel nieuwe wortels hebben de laatste weken met hun voeten in het water gestaan, in combinatie met relatief hoge temperaturen. Dat zijn omstandigheden die stimulerend kunnen werken voor schimmels als phytophthora en sclerotinia.

Eerste nieuwe wortels

De stroeve rooiomstandigheden zorgen ervoor dat pas komende week (week 46) het eerste lof van de nieuwe wortels beschikbaar komt en dan ook nog maar mondjesmaat. Normaal is dat het geval in week 41, 42. Veel grote trekbedrijven gaan volgende week pas aan de slag met eerste nieuwe wortels. Het lof hiervan komt pas over een maand op de markt.

Acties

Deze week loopt er een actie met witlof bij AH, volgende week zijn onder andere Aldi België en Delhaize aan de beurt. Alles bij elkaar ligt het daarom voor de hand dat de huidige prijs voorlopig in de benen blijft. Plus en Jumbo vragen deze week € 1,78 per kilo lof, AH vraagt € 1,59 voor 4 kroppen, Delhaize verkoopt zijn (hydro)witlof deze week voor € 2,45 per kilo.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.