Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Argentinië is op stoom met genetische modificatie

Genetische modificatie slaat aan in Argentinië. De nieuwe gentechniek Crispr-Cas biedt daar veel mogelijkheden.

Argentinië was ruim twintig jaar geleden het eerste Zuid-Amerikaanse land dat een genetisch gemodificeerd gewas (ggo) toeliet. Het ging om soja met de naam ‘Round-up Ready’ of RR. Deze soja is resistent tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat dat vooral onder de naam Round-Up in de handel is.

Monsanto had een patent op de RR-soja. Boeren moesten dus betalen voor het zaad dat door de royalty’s duurder was dan traditioneel zaad. De RR-soja leverde gemiddeld een 5% grotere opbrengst op met ook nog eens 6% lagere kosten. De RR-soja verspreidde zich snel over grote delen van Zuid-Amerika.

Lees verder onder de foto.

De droogteresistentie van de zonnebloem werd ingekruist in een sojaboon. - Foto: ANP
De droogteresistentie van de zonnebloem werd ingekruist in een sojaboon. - Foto: ANP

De voordelen van de ggo-gewassen sloegen aan bij Argentijnse onderzoekers. Op de Universidad Nacional del Litoral ontwikkelde een onderzoeksteam een droogteresistente soja. De droogte- en zouttolerantie is gebaseerd op een gen uit de zonnebloem dat werd ingekruist in soja en in 2015 werd goedgekeurd door de Argentijnse overheid. In dat jaar werd ook goedkeuring verleend aan de transgene aardappel ‘Spunta Ticar’, die resistent is tegen het Y-virus.

Resistentie tegen onkruidbestrijdingsmiddelen creëren

De start-up in gene-editing, Bioheuris, kreeg begin dit jaar een licentie voor het gebruik van de Crispr-3.0-technologie van het Amerikaanse Benson Hill Biosystems. Bioheuris wil met Crispr-Cas resistentie tegen onkruidbestrijdingsmiddelen creëren in sorghum, soja en tarwe. Met die techniek kan zeer gericht het genoom van een plant worden aangepast om een gewenste eigenschap te realiseren. Met deze techniek wordt dus geen vreemd DNA ingebracht.

Groot verschil in Europese en Zuid-Amerikaanse ggo-regels

Het ministerie van landbouw in Argentinië heeft inmiddels achttien procedés die zijn gebaseerd op de nieuwe gentechniek onderzocht. Het ministerie concludeert dat slechts twee of drie procedés vallen onder de ggo-regels. De andere procedés brengen geen ggo-producten voort. In de EU vallen alle producten die voortkomen uit Crispr-Cas onder de strenge EU-regels voor genetische modificatie.

Voor toelating van ggo’s gelden strenge eisen en wordt uitvoerig onderzoek gedaan. Het Argentijnse ministerie van landbouw heeft sinds 1996 55 ggo-gewassen goedgekeurd voor de teelt, consumptie en het in de handel brengen. De recente goedkeuring voor de teelt van droogteresistente sojabonen en de transgene aardappel ‘Spunta Ticar’ is een opsteker voor de Argentijnse wetenschappers, onderzoekers en het bedrijfsleven die zich bezighouden met de ontwikkeling van nieuwe rassen.

Jos van der Vooren

Laatste reacties

  • farmerbn

    In Europa mogen we het niet gebruiken maar wel opeten.

  • Zuperboer

    @farmerbn; Europa verloochent z'n eigen voedselproducenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.