Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelprijzen staan stevig

De aardappelprijzen op de fysieke markten bewegen niet veel, maar staan wel stevig.

PotatoNL gaf de fritesnotering (categorie 1) eerder deze week een klein zetje omhoog met 25 cent naar € 12,50 tot € 15 per 100 kilo. Het Belgische Belgapom houdt de notering voor verschillende fritesgeschikte rassen stabiel op € 12,50 (Bintje, Challenger en Fontane).

Veel werk verzet

De focus van de meeste aardappeltelers lag deze week nog op het binnen halen van de oogst. De eigen oogst eerst en als die gedaan was, werden collega’s geholpen. De meeste aardappelen in het Zuidoosten zijn netjes in de bewaring gekomen. In het Noorden en Noord-Brabant moet nog wel wat gebeuren. Makkelijk gaat het rooien niet.

De beste percelen zijn ondertussen gedaan. De lastigste percelen moeten dus nog gebeuren en het is overal nat. Ook is er vrees voor vorst, maar buienradar geeft eind deze week voor de komende twee weken geen temperaturen onder het nulpunt aan voor Nederland.

Het is maar de vraag of alle aardappelen in de West-Europese landen uit de grond komen. In België, Noord-Frankrijk en Groot-Brittannië is het rooiwerk zeker nog niet klaar. Volgende week wordt meer neerslag verwacht, met name in Groot-Brittannië en Frankrijk.

Termijnmarkt rond € 17

De meeste beweging was deze week waar te nemen op de termijnmarkt van Leipzig. De notering voor het aprilcontract 2020 bewoog in de eerste week van november tussen € 16,40 en € 17,20 per 100 kilo. Op donderdag 7 november stond de notering op € 17 per 100 kilo. Vrijdag 8 november herstelde de notering in de ochtend naar € 16,90.

Het aantal verhandelde contracten per dag was deze week gemiddeld ruim 100 stuks. Dat is een indicatie van meer spanning op de aardappeltermijnmarkt.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.